OKRŠAJ PREKO LEĐA GRAĐANA

Federacija na udaru: Kako je Asim Sarajlić srušio budžet i ugrozio invalidnine!

Arhiva04.05.14, 17:17h

Definitivno će kasniti isplata aprilskih plaća budžetskim korisnicima, a zavisno od priliva sredstava u budžet bit će jasna sudbina invalidnina za boračku populaciju!

Asim Sarajlić novaBudžet Federacije BiH je u velikim problemima nakon što je protekle sedmice u Domu naroda BiH pao zakon kojim se uvodi namet na prodaju rezanog duhana, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP) iz izvora bliskih vladi Nermina Nikšića.

Definitivno će kasniti isplata aprilskih plaća budžetskim korisnicima, a zavisno od priliva sredstava u budžet bit će jasna sudbina invalidnina za boračku populaciju! Iza cijelog skandala, kako sazajemo, stoje lobiranja i unutarstranački obračuni preko leđa građana i ekonomije BiH koja u velikom dijelu ovisi od stabilnosti budžeta.

- O isplati poticaja i drugim transferima iz budžeta u ovakvoj situaciji nema ni govora – kazao nam je izvor iz Vlade FBiH. O tome je ranije govorio i federalni ministar finansija Ante Krajina, no nije bila poznata pozadina priče koju otkriva agencija Patria.

Naime, Zakon o akcizama na rezani duhan je bio dogovoren sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), a njegovo usvajanje bi deblokiralo šestu tranšu kredita od koje je Federaciji trebalo pripasti oko 80 miliona maraka. Iz MMF-a su potvrdili, čim je odgođeno uvođenje akciza, da ne mogu zaključiti šesti pregled stand-by aranžman, a time ni isplatiti narednu tranšu.

- Stanje je alarmantno u budžetu, a ovime je faktički svaki transfer od MMF-a odgođen do iza izbora. Upitno je kako će Federacija funkcionirati u narednom periodu – navodi naš izvor.

A, zakon čije je usvajanje dogovoreno prvo na Fiskalnom vijeću BiH, pa na Vijeću ministara BiH i Predstavničkom domu, trebao je uvesti akcizu na prodaju rezanog duhana, a time i povećati prihode države. Protiv zakona bili su, razumljivo, proizvođači duhana i duhanska industrija. No, vlast se činila odlučnim da ispuni obavezu dogovorenu sa MMF-om.

O usvjajanju ovog zakona postojala je saglasnost svih političkih aktera dok on nije došao u Dom naroda BiH, gdje je iznenana odbačena inicijativa da se on razmatra po hitnoj proceduri. Time je, faktički, odbačen za duži period i odgođena tranša MMF-a.

Prema izvorima agencije Patria (NAP) bliskim Vladi FBiH ključnu ulogu u odbacivanju ovog zakona odigrao je Asim Sarajlić, šef Kluba SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH koji je izlobirao negativan stav delegata SDA i SDP. Zanimljivo je da su delegati tih stranaka bili protiv, iako upravo njihove stranke čine Vladu FBiH koja traži usvajanje zakona i uređenje tog tržišta.

Vjerovatno, nesvjesni posljedica koje bi odgađanje usvajanja ovog zakona moglo izazvati, delegati iz te dvije stranke su „pali“ na Sarajlićevo lobiranje iz „nadstranačkih interesa“ te odgodili usvajanje zakona, čime su budžet Federacije doveli u tešku situaciju, a produžili postojeću neuređenost tržišta rezanim duhanom, prenosi NAP.

Kako saznajemo, Vlada Federacije BiH će na sutrašnjoj sjednici razmotriti novonastalu situaciju i budžetsku krizu.

(Nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook