FOTO/ SINOĆ U KAMERNOM TEATRU 55

Sarajevska premijera Mustafićeve predstave 'Mali mi je ovaj grob': Ko je nama Gavrilo Princip?

Arhiva04.05.14, 10:51h

U predstavi igraju Milan Marić, Svetozar Cvetković, Ermin Bravo, Marko Janketić i Amila Terzimehić

'Mali mi je ovaj grob' Dine Mustafića u Kamernom teatru 55/ Foto: DEPO PORTALFoto: DEPO PORTAL

Povodom stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata, bečki teatar Schauspielhaus je od beogradske književnice Biljane Srbljanović, poručio tekst o Sarajevskom atentatu. Ovaj tekst bio je predložak i za Mustafićevu režiju predstave „Mali mi je ovaj grob“ koju je sinoć imala priliku vidjeti i sarajevska publika.

Predstava „Mali mi je ovaj grob“ po istoimenoj drami Biljane Srbljanović, u režiji Dine Mustafića premijerno je prikazana na sceni Bitef teatra 12. marta.

Sarajevska premijera predstave „Mali mi je ovaj grob“ upriličena je sinoć u Kamernom teatru 55, dok su prva i druga repriza 4. i 5. maja, a u sklopu ovogodišnjeg Programa Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Modul Memorije.

- Za naše društvo važno je da se teme prošlosti koje su postale polje naše borbe, podjela i falsifikovanja otrgnu od dnevnopolitičkih prepucavanja i prenesu u polje odgovornog umjetničkog iskaza i istorijskih fakata od kojih možemo naučiti živjeti za budućnost. Tako je i s Mladom Bosnom i pričom o Gavrilu Principu, kroz sjajan tekst Biljane Srbljanović "Mali mi je ovaj grob" u kojem su idealizam i sloboda apsolutne vrijednosti spram kulture srdžbe koja dominira Balkanom i čini nesretnim generacije pretvarajući ih u žrtvenu janjad svojih podlih i prizemnih nacionalističkih strasti - izjavio je reditelj Mustafić za Agenciju FENA povodom sarajevske premijere.

U predstavi igraju Milan Marić, Svetozar Cvetković, Ermin Bravo, Marko Janketić i Amila Terzimehić.

Predstava je nastala je u koprodukciji Hartefakta, Bitef teatra, Kamernog teatra 55 iz Sarajeva i kazališta Ulysses s Brijuna, te u saradnji s brojnim partnerima iz cijele regije.

Dramaturzi predstave su Željka Udovičić i Božo Koprivica, scenografiju potpisuje Dragutin Broz, kostim Darinka Mihajlović, scenski pokret Sonja Vukićević, a muziku Draško Adžić.

(Fena/md/Foto: Nina Novaković)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook