FOTO/ JAKE MJERE SIGURNOSTI U SARAJEVU

Cvijanović, Pandurević, Đokić i Košarac na pomenu povodom 22. godine od stradanja pripadnika bivše JNA u Dobrovoljačkoj

Arhiva03.05.14, 13:07h

Pomenu, u organizaciji Odbora Vlade RS-a za obilježavanje značajnih istorijskih događaja, prisustvovali su članovi porodica stradalih i članovi boračkih udruženja, te predstavnici vlasti, predvođeni premijerkom RS-a Željkom Cvijanović i ministarom rada i boračko-invalidske zaštite Petrom Đokićem, a među sudionicima ceremonije bili su i bh. parlamentarci Aleksandra Pandurević i Staša Košarac, te Snježana Božić, potpredsjednica Narodne skupštine RS-a

Delegacija RS odala počast stradalim pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj/ Foto: AAFoto: AA

Mirnom šetnjom, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća danas je u ulici Hamdije Kreševljakovića u Sarajevu (bivša Dobrovoljačka) obilježeno 22 godine od stradanja pripadnika bivše JNA.

Pomenu, u organizaciji Odbora Vlade RS-a za obilježavanje značajnih istorijskih događaja, prisustvovali su članovi porodica stradalih i članovi boračkih udruženja, te predstavnici vlasti, predvođeni premijerkom RS-a Željkom Cvijanović i ministarom rada i boračko-invalidske zaštite Petrom Đokićem, a među sudionicima ceremonije bili su i bh. parlamentarci Aleksandra Pandurević i Staša Košarac, te Snježana Božić, potpredsjednica Narodne skupštine RS-a.

Delegacija RS odala počast stradalim pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj/ Foto: AA

Nakon mirnog okupljanja u blizini sarajevskog mosta "Drvenija", sudionici pomena vratili u Miljeviće, Istočno Sarajevo gdje je upriličen odgovarajući duhovni program - parastos u Spomen-crkvi.

Premijerka RS-a Željka Cvijanović ukazala je na značaj njegovanja individualnog i institucionalnog pamćenja, navodeći da je pomen upriličen u povodu stradanja 42 bivša pripadnika bivše JNA.

Delegacija RS odala počast stradalim pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj/ Foto: AA

Navela je "da je Dobrovoljačka ulica grobnica zajedništva u kojem se nekada živjelo, u bivšoj državi i grobnica bh. pravosuđa, koje nije smoglo snage da procesuira ovaj slučaj, i što je najtužnije i najtragičnije jeste da je to grobnica za 42 života".

Odgovarajući na novinarska pitanja kako komentira da Haški tribunal (ICTY), ni Londonski, kao ni Sud BiH nisu našli da je bilo zločina u bivšoj Dobrovoljaćkoj, kao i izjave bivšeg komandanta Druge armijske oblasti (JNA) generala Milutina Kukanjaca - da je u Dobrovoljačkoj stradalo šest pripadnika JNA, Cvijanović je kazala je da se ona ne igra brojkama, odnosno da to nije političko pitanje, "te da moraju da postoje pravni odgovori na sve zločine koji su se dešavali".

Događaja s početka maja 1992. godine prisjetio se ministar Đokić, izražavajući žaljenje što je delegacija iz RS-a morala doći pod jakom policijskom pratnjom, te navodeći "da su se danas okupili da zahtijevaju pravdu i da oni koji su zločine počinili, moraju i da odgovaraju, posebno, ukoliko to ne želi da čini ICTY, ili Sud BiH, neka to učini sud Srbije, koji ima i obavezu i pravo da se bavi ovim pitanjem".

Delegacija RS odala počast stradalim pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj/ Foto: AA

Staša Košarac, ustvrdio je "da je poraz BiH odnos Tužiteljstva i Suda prema ovom pitanju", navodeći da se radi o selektivnom pristupu pravdi.

- Ovdje je neophodan univerzalan pristup onome što se dešavalio od 1992. do 1995. godine, ako želimo da razvijamo odnose u ovoj zemlji - kazao je, među ostalim, Košarac.

Na svega dvadesetak metara od mjesta obilježavanja stradanja pripadnika bivše JNA, pola sata ranije, položeno je cvijeće i odata počast braniteljima BiH, stradalim početkom maja 1992. godine, a u organizaciji boračkih udruženja iz FBiH.

Delegacija RS odala počast stradalim pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj/ Foto: AA

Sve je proteklo uz odgovarajuće sigurnosne mjere, a na spomenutom lokalitetu saobraćaj je bio privremeno obustavljen i preusmjeravan na druge pravce.

Haški tribunal je još 2003. godine "slučaj Dobrovoljačke" tretirao kao B i C slučajeve, ističući da se u napadima radilo o isključivo vojnim ciljevima.

Nakon trogodišnje istrage u predmetu "Dobrovoljačka" Tužilaštvo Bosne i Hercegovine donijelo je odluku da u radnjama četrnaestorice osumnjičenih "nisu sadržana obilježja krivičnog djela".

Pozivajući se na izjave 352 svjedoka kao i na 412 materijalnih dokaza, koji uključuju dokumente, videomaterijal, presretnute razgovore, međunarodni tužilac Jude Romano odlučio je da osumnjičeni u ovom slučaju nisu odgovorni za događaje u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992.  godine.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook