NAKON SMRTI ZIJADA KLAPIĆA IZ ŽIVINICA SVJEDOCI DAJU OPREČNE IZJAVE

Policajci koji su nasmrt pretukli psihičkog bolesnika čekaju suđenje: Ubijen jer je ometao vjernike u klanjanju sabah-namaza!

Arhiva03.05.14, 12:22h

Održano je i ročište za izjašnjenje o krivnji, ali još nije zakazan početak glavnog pretresa u ovom predmetu

džamija prilukKantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu Tužilaštva TK-a iz decembra prošle godine, a koja Ivu Tadića i Ibrahima Husejnovića, policijske službenike Policijske uprave Živinice, tereti da su počinili krivična djela zlostavljanje u obavljanju službe i nanošenje teških povreda koje su prouzrokovale smrt Zijada Klapića, piše Oslobođenje.

Održano je i ročište za izjašnjenje o krivnji, ali još nije zakazan početak glavnog pretresa u ovom predmetu.

Smrt u vozilu

Uprkos pokušajima, Oslobođenje nije uspjelo saznati kako su se Tadić i Husejnović izjasnili o krivnji, ali im je iz MUP-a TK-a potvrđeno da su suspendovani do okončanja krivičnog postupka.

– Pomenuta dva službenika MUP-a Tuzlanskog kantona – PU Živinice suspendovana su 7. marta 2014. godine do okončanja krivičnog postupka, s obzirom na to da je podignuta optužnica od Kantonalnog tužilaštva TK-a protiv njih, kazao je Izudin Šarić, portparol MUP-a TK-a.

A u optužnici, kako je potvrdio Admir Arnautović, portparol Kantonalnog tužilaštva TK-a, obrazloženo je da su ovi policajci 30. jula 2013, prilikom intervencije na prijavu o narušavanju javnog reda i mira u vjerskom objektu u Priluku kod Živinica, prišli prijavljenom Zijadu Klapiću iz Priluka, te tražili da pođe sa njima.

“Nakon što je Klapić to odbio, došlo je do verbalne prepirke između njih, te su policajci Klapića počeli udarati pesnicama, otvorenim šakama, palicama i nogama po glavi i drugim dijelovima tijela, nanijevši mu veći broj lakih i teških tjelesnih povreda opasnih po život, uslijed čega je ova osoba neposredno nakon toga preminula”, precizirao je Arnautović.

Podsjetimo, Zijad Klapić je preminuo u policijskom automobilu odmah pošto je i uhapšen, jer je ometao klanjanje sabah-namaza u mjesnoj džamiji.

Kako su tada mještani kazali novinarima, nesretni Klapić bio je psihički bolesnik, te je i prije često ometao imame i vjernike na sabah-namazu. Po naredbi Kantonalnog tužilaštva TK-a, urađena je obdukcija tijela preminulog, a rezultati su pokazali da je smrt Zijada Klapića nastupila nasilno i to od posljedica zadobivenih povreda u predjelu glave.

Kako je Oslobođenje ranije pisalo, pregledom tijela preminulog Klapića ustanovljeno je da on ima veći broj povreda po cijelom tijelu i to u vidu oguljotina, ogrebotina, ali i nekoliko podliva. U cijeli slučaj bili su uključeni Unutrašnja kontrola MUP-a TK-a te Federalna uprava policije, čija je inspektorica prisustvovala uviđaju u Priluku.

Oprečne izjave

Policija u Živinicama saslušala je i veći broj mještana Priluka, odnosno svjedoka cijelog događaja. Prema ranijim saznanjima Oslobođenja, svjedoci su bili podijeljenih mišljenja o onom što se dogodilo. Jedni su tvrdili da je Klapić dobio batine, a drugi isticali kako policajci nisu upotrijebili silu.

Naime, dio svjedoka je tvrdio da je Klapić pao sa jednoga zidića visokog oko 70 centimetara kada je policija krenula za njim, jer je ometao javni red i mir pjevajući i učeći na glas u džamiji. Naime, po dolasku policije pred džamiju, Klapić je krenuo da bježi i tada je pao. Policija ga je sustigla i privela u policijski auto, gdje je i preminuo.

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook