KAŠALJ I GROZNICA

MERS iz Saudijske Arabije prešao u Ameriku: Protiv virusa još nema vakcine

Arhiva03.05.14, 13:52h

MERS je infekcija dišnih puteva nalik gripi, ali protiv koje još nema primjerenoga načina liječenja. Virus se pojavio 2012. na Bliskom istoku i svi zaraženi su ga dobili na Arapskom poluotoku. I pacijent u Americi došao je u Indianu otam

MERS virus
Dvije godine nakon što je primijećen na Bliskom istoku, novi soj korona virusa, tzv. MERS (Middle East Respiratory Syndrome - Bliskoistočni sindrom dišnoga sustava), prešao je okean i uočen je u Americi.

Prema navodima Chicago Tribunea, potencijalno smrtonosan virus došao je avionom na aerodrom u Chicagu, a nositelj je putnik koji je 24. aprila doletio iz Rijada u Saudijskoj Arabiji. Iz Chicaga se autobusom zaputio u državu Indianu, gdje je tri danas kasnije zaprimljen u bolnici u Munsteru, s jakim kašljem i groznicom.

Liječnici su pacijenta izolirali, testirali na MERS, koji je i potvrđen, a svi koji su u bolnici bili u doticaju s bolesnikom, kao i oni koji su tih dana bili u posjetu u bolnici, upozoreni su da prate simptome i jave budu li kašljali, osjećali malaksalost i imali problema s disanjem i temperaturu - znakove slične gripi. No, za razliku od poznate gripe, za MERS ne postoje cjepiva i neki poznati oblik borbe sa zarazom.

MERS je dosad potvrđen kod 401 osobe u 12 zemalja, a svi su nastali u nekoj od 6 zemalja Arapskog poluotoka - Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kataru, Omanu, Jordanu i Kuvajtu. Dosad je umrlo 93 ljudi.

(Vecernji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook