SLIJEDI LI RASPAD

Ferida Duraković napušta PEN Centar BiH: 'Do kraja godine radit ću volonterski'

Arhiva03.05.14, 10:46h

Duraković je, istovremeno, najavila da će nastaviti raditi na projektima koje je vodila do kraja ove godine, tvrdeći da će to biti volonterski

Ferida DurakovićFerida Duraković, sekretar PEN Centra BiH obavijestila je članove Upravnog odbora da, nominalno napušta radno mjesto u ovoj instituciji, te da više neće davati nikakve izjave u javnosti u vezi sa time, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP).

Duraković je, istovremeno, najavila da će nastaviti raditi na projektima koje je vodila do kraja ove godine, tvrdeći da će to biti volonterski.

- Moja relacija sa PEN Centrom u BiH biće volonterska, tako da ću do izbora novog sekretara /izvršnog direktora sve poslove obavljati uredno i po pravilu službe. Napominjem da neću vise davati nikakve izjave za medije kao lice zaposleno u PEN Centru; za to treba imenovati nekoga iz Upravnog odbora ko će biti zadužen/a za odnose sa javnošću – napisala je Duraković u pismu koje su članovi PEN-a proslijedili agenciji Patria.

Najavljeno povlačenje Duraković iz PEN-a dodatni je dokaz nesređenih odnosa i spornog djelovanja ove institucije koja u svih evropskim i svjetskim državama ima veliki ugled i značaj. Upravo je Duraković tvrdila da je 17. aprila ove godine održana skupština PEN Centra BiH, ali bez javnosti i potvrde njene legitimnosti. Takvo održavanje skupštine je izazvalo ogorčenje članstva i bacilo sjenu sumnje na zakonitost rada.

Duraković u svom pismu tvrdi da je PEN poljednjih godina pozitivno poslovao, ali ipak navodi da ona nije pola godine dobila plaću, a druga uposlenica Mira Duvnjak, „godinu dana nije dobila nadoknadu za svoj rad“. Sve obaveze u vezi rada ona prebacuje Upravnom odboru kojem je navodno produžen mandat, prenosi NAP.

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAUIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook