IZMEĐU LJEKARSKE ETIKE I DŽAMIJE

Može li ljekar da ode na džumu dok mu je čekaonica puna bolesne djece?!

Arhiva29.11.13, 18:58h

Dilema je kratnje etičke prirode: Da li je za ljekara (pedijatra) veći grijeh ne otklanjati džumu ili ostaviti bolesnu djecu?!

Ljekar.ilustracijaSlučaj je zabilježen u sarajevskom Domu zdravlja OJ Centar, u Vrazovoj ulici, prije nekoliko sedmica. Dok se čekaonica "gušila" u gužvi i  velikom broju bolesne djece, dežurni ljekar  je mirno napustio svoje radno mjesto i u jeku radnog vremena odšetao na džumu.

- Ostali smo zaprepašteni kada nam je medicinska sestra saopštila da su naše knjižice prebačene kod doktorice koja je također radila u istoj smjenii, jer je doktor trenutno na džumi. Osoblje Doma zdravlja je zaista sve činilo da našu djecu adekvatno zbrine, ali se u svemu tome dežurna doktorica slamala od posla i uduplanih pacijenata, ispričala je za DEPO Portal Z. Čengić, jedna od majki koja se toga dana sa bolesnom bebom zatekla u Domu zdravlja u Vrazovoj ulici.  

- Zaista nemam ništa protiv upražnjavanja vjerskih potreba, i sama sam vjernik, ali ovo je pitanje savjesti i odnosa prema poslu. Na kraju krajeva, ne samo da to nije u redu prema pacijentima, nego je neetički i prema kolegici koja je primorana da pored svog odrađuje i dio njegovog posla, smatra naša sagovornica.

Istini za volju, doktor se nakon klanjanja džume vratio na posao, no dilema je kratnje etičke prirode: Da li je za ljekara (pedijatra) veći grijeh ne otklanjati džumu ili ostaviti bolesnu djecu?!

(DEPO PORTAL/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook