I ONI IMAJU SVOJU KAMPANJU

Srbi islamske vjeroispovijesti: 'Ja sam musliman, jezik mi je srpski, po nacionalnosti sam Srbin'

Arhiva06.10.13, 10:45h

Baner je objavljen bez naknade, na drugarskoj i kolegijalnoj osnovi, objašnjava za Dnevno Srbija osnivač portala Danijel Simić, te dodaje kako je u BiH na sceni čitav cirkus sa popisnim izjašnjavanjem, te su odlučili i oni da se pridruže šarolikosti popisnih kampanja, na neki, kako nam je rekao, poluozbiljan način, kako bi dodali još jednu aromu u bosanskohercegovačku popisnu čorbu.

srbi muslimani Šarolikosti kampanja i sugestija oko aktuelnog tekućeg popisa stanovništva u BiH, od bošnjačkih udruženja, omladinskih centara, provincijskih muzičkih sastava i pevača,  preko građanskih aktivista koji apeluju na integralno bosanstvo i hercegovstvo, do Vlade Republike Srpske i Vlade Hrvatske, pridružio se i banjalučki portal Frontal, koji je objavio baner sa stavom jednog od svojih saradnika u kojem se saopštava: „Vera mi je islam, jezik mi je srpski, nacionalnost Srbin”.

Baner je objavljen bez naknade, na drugarskoj i kolegijalnoj osnovi, objašnjava za Dnevno Srbija osnivač portala Danijel Simić, te dodaje kako je u BiH na sceni čitav cirkus sa popisnim izjašnjavanjem, te su odlučili i oni da se pridruže šarolikosti popisnih kampanja, na neki, kako nam je rekao, poluozbiljan način, kako bi dodali još jednu aromu u bosanskohercegovačku popisnu čorbu.

– Moje lično viđenje, a verujem da ga delim sa uredništvom Frontala, jeste da smo mi isti narod koji nekoliko vekova razlikuje vera. Da pričamo isti jezik i imamo iste pretke. Nekom izvan naše sredine odgovara da smo u stalnoj zavadi i nepomirljivim razlikama, za čim, u suštini, nema potrebe. To ne ide u korist ni jednom od dva naroda ili, ako tako hoćete, veroispovesti. Da je taj osećaj zajedništva muslimana sa pravoslavnim Srbima, na način kako su to radili sledbenici Osmana Đikića, još uvek jak i dovodi u zabludu islamsku populaciju slovenskog porekla u Bosni oko njihovog identiteta i imena naciona, vidi se i iz tih tragikomičnih ataka na muslimansku populaciju, kojima se kroz propagandne spotove natura i pojašnjava kako da se izjasne na izborima. Upravo ti, za mislećeg čoveka uvredljivi apeli, od kojih je najčuveniji onaj sa Gradačačkim 'brOtom', bili su okidač da izađemo u susret jednom našem saradniku i objavimo bez naknade baner o kojem govorite. Dakle da se neko može osjećati kao Srbin islamske veroispovesti – kaže Simić.

On naglašava da baner u poluozbiljnom tonu govori, pre svega, o ljudskom pravu da se jedinke ljudske vrste mogu izjašnjavati kako žele.

– Na podsvesnom nivou baner pokušava da postavi dijalog između do prije dve decenije zaraćene strane. Pre svega, oko toga ko odbija bratstvo i zajedništvo. Danas, kada je aktuelno evropsko tutorisanje o javnom prihvatanju i paradiranju ljudi manjinske polne orijentacije, zaboravlja se i ta definitivno postojeća manjina koja bi se izjasnila kao recimo, Srbin islamske veroispovesti. Takav pojedinac bi naišao na osudu obe strane u ovom religiozno-etničkom sukobu i to mnogo goru nego da je, recimo, gej. U našem komplikovanom identitetskom sistemu,  promena vere automatski znači i promenu nacije, što nikako ne bi morao biti slučaj. Mi se trudimo da budemo glas svih potlačenih i uniženih, onih koji imaju šta reći, ali im mejnstrim mediji to ne omogućavaju. Mi smo tu za njih, makar oni bili Srbi islamske vjeroispovjesti – objašnjava Simić za Dnevno Srbija.

„Islam mi je vjera sveta, Al' mi ona ništ' ne smeta, Da mi kuca srpsko bilo”, pisao je svojevremeno, u Simićevoj izjavi pomenuti Osman Đikić, ranopreminuli mostarski pesnik, koji je pre 101 godinu, u ranim tridesetim godinama  života napustio ovaj svet, nakon bezuspešne borbe s tuberkulozom.

– Prekomerni rad i neprekidno naprezanje, a uz to prevelika osetljivost, što njegovi veroispovednici, Muslimani, poklekuju pred bosansko-hercegovačkom vladom, i što ne uviđaju da im je jedini spas u zajedničkoj akciji sa Srbima pravoslavne vere, položili su Osmana u tužni grob, nad kojim danas plače sav Srpski Narod i pravoslavni i muslimanski i sav čestit svet u Bosni i Hercegovini – napisao je Jovan Dučić u Politici 1912. godine, povodom Đikićeve smrti.

Sigurno je da će ovaj baner banjalučkog portala izazvati različite reakcije u hiperosetljivoj i podeljenoj BiH, što jedan banjalučki portal brine o manjini koja će se izjasniti srpskim nacionalnim imenom, ne menjajući svoju islamsku veru.

Biće interesantno, nakon obrade rezultata zaista i uvideti koliko se građana BiH izjašnjava na ovaj način, obzirom na burnu recentnu prošlost i ideološke kampanje kojima su posebno Bošnjaci-muslimani izloženi, na koje vlastita politička elita vrši pritisak, a koliko do juče, uveravala ih je da se uopšte neće morati izjašnjavati, pošto famozni standardi EUROSTAT-a pitanja o jeziku, naciji i veri posmatraju kao neobavezna.

 

(dnevno.rs/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook