Na deset dana će parkirati kamione

Bojkot! Prevoznici u BiH obustavljaju rad zbog goriva: 'Možda prekid dovoza hrane i lijekova zainteresuje nadležne'

Biznis Klub26.06.22, 15:42h

Bojkot! Prevoznici u BiH obustavljaju rad zbog goriva: 'Možda prekid dovoza hrane i lijekova zainteresuje nadležne'
'Jednostavno ćemo deset dana svi u BiH parkirati kamione i zaboraviti da ih imamo. Nadam se da će nam se pridružiti i građani, jer se sve to tiče i njih. Svi zajedno treba da se udružimo bar na deset dana. Očekujemo da će se vjerovatno, ako ništa, tada neko udostoji i pozvati nas da razgovaramo i tražimo neko rješenje', kaže Grbić

 

 

Bojkot benzinskih pumpi u Bosni i Hercegovini, koji se širio na društvenim mrežama zbog nekontrolisanog rasta cijena goriva, podržat će i prevoznici, koji planiraju da idući vikend odu korak dalje i obustave rad zbog enormno visokih cijena.

 

- Bojkotu građana pridružit će se i prevoznici. S predstavnicima regija u RS-u smo razgovarali i najvjerovatnije ćemo obustaviti rad na deset dana. Niko u tom periodu neće ići po robu i točiti gorivo. Taj potez bi bio dramatičniji nego da izađemo na puteve i da se vozamo u kamionima i na taj način samo trošimo ionako skupo gorivo - rekao je predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni promet RS-a Nikola Grbić za Glas Srpske.

 

On očekuje da će nadležni u zemlji, kada uvide da je obustavljen dovoz robe, hrane i lijekova, ako ništa, bar se zapitati šta se dešava, jer do sada nisu.

 

Grbić je kazao da su po svemu sudeći prevoznici u FBiH raspoloženi da se ovome pridruže.

 

- Jednostavno ćemo deset dana svi u BiH parkirati kamione i zaboraviti da ih imamo. Nadam se da će nam se pridružiti i građani, jer se sve to tiče i njih. Svi zajedno treba da se udružimo bar na deset dana. Očekujemo da će se vjerovatno, ako ništa, tada neko udostoji i pozvati nas da razgovaramo i tražimo neko rješenje - kazao je Grbić.

 

Istakao je da svi u okruženju imaju isti problem, ali su uveli ograničenja cijena, suspendovali akcize.

 

- Slovenija na 1.000 litara potrošenog goriva vraća 70 eura. Kod nas nema ništa. Osim što nam svakodnevno naftaši dižu cijene, koje nikada nisu bile veće nego sada. Još gore je što će ta cijena ići i dalje gore, a vlast samo ćuti. Nijemi su na sve naše probleme - dodao je Grbić.

 

Naftaši najavljuju daljnji rast cijena. Po njihovim prognozama, litar će ubrzo koštati i četiri KM, pa i više. Navode da sve ovisi od ulaznih cijena.

 

BiH je najavila još u februaru ukidanje akciza na naftu i naftne derivate. Taj zakon prošao je i u prvom čitanju u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, ali više ga niko i ne spominje. Kada bi to zakonsko rješenje bilo usvojeno, gorivo na domaćim pumpama bilo bi jeftinije od 30 do 40 feninga po litru.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 28

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još