FOTO/ Počela utrka za Unsku sirenu

Uz vatromet i vitezove film 'Najljepše godine' otvorio festival "Avant&Una'

Kultura21.08.21, 11:39h

Uz vatromet i vitezove film 'Najljepše godine' otvorio festival
Današnji OPEN AIR otvara film Danisa Tanovića "Deset u pola" na sportskom igralištu kod Kulturnog centra

 

Na ljetnom crvenom tepihu juče je održana press konferencija povodom 3. Avantura film festivala, koji je sinoć svečano otvoren.

 

Ovim Bihać na pet dana postaje kreativni filmski poligon.

 

film-najljepse-godina-zagreb-film-festival-1080x721-1

 

Ovogodišnji festival publici donosi čak 40 filmskih ostvarenja iz regije i svijeta i čak pet premijernih bh. prikazivanja, što je nakon Sarajevo film festivala najveći broj premijera na jednom filmskom festivalu BiH.

 

vitezovi

Foto: DEPO PORTAL

 

- Ponosimo se činjenicom da ove godine imamo najsavremeniju filmsku opremu i tehniku iako slavimo tek treći rođendan. Upravo zbog toga smo u Bihać mogli donijeti najznačanije regionalne filmove kao i svjetske filmske hitove te specijalne projekcije - poručuju organizatori.

 

bihac-avantura-film-festival-2021

Foto: Cazin.net

 

Festival je otvoren sinoć vitezovima, posebnim gostima i priznanjima, a prikazan je i italijanski film "Najbolje godine" na ljetnoj pozornici srednjovjekovnog grada Sokolac. Specijalna priznanja su dobili reditelj Nenad Dizdarević, snimatelj Sulejman Mulaomerović i posthumno Senad Zulić Bijeli. Ljubav prema prirodi, Uni i gradu Bihaću su mu bili velika inspiracija u životu. Njegov poduzetnički duh će ostati dugo zapisan u legendama bihaćkog sporta. "Sve za svoj grad, sve za Unu" - bio je njegov moto.

 

avantura-film-festival-vatromet

 

Bio je glavni inicijator prve Una regate poslije rata 1977. godine, a 1978. dobija mjesto direktora direkcije Una regate, nakon čega kao dugogodišnji trener i selektor državne reprezentacije odlazi dva puta na Olimpijadu, 1996. u Atlantu i 2004. u Atinu. Od 1998. godine kao pionir raftinga u BiH osniva prvu agenciju za avanturistički rafting, koja i danas aktivno doprinosi razvoju i promociji turizma i sporta na našim prostorima.

 

 

 

3. Avantura film festival je i takmičarskog karaktera, a potencijalni dobitnici nagrada mogu dobiti priznanje za najbolji dugometražni igrani film, kratki, dokumentarni, self-made i turistički film.

 

kino-avantura-film-festival

Foto: DEPO PORTAL

 

Posebna nagrada se dodjeljuje za najbolji film festivala, veliki Grand Prix Unska sirena, koja je svake godine jedinstvena i izrađena u samo jednom primjerku.

 

Današnji OPEN AIR otvara film Danisa Tanovića "Deset u pola" na sportskom igralištu kod Kulturnog centra.

 

avantura-film-festival

 

(DEPO PORTAL//md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još