KAŽU, BIT ĆE NIKAD JEFTINIJE

Slijedi drastičan pad cijena na Jadranu: 'Vidim, susjeda dala popust, a meni svi otkazuju... Šta ću, i ja spustih...'

Biznis Klub12.07.20, 18:13h

Slijedi drastičan pad cijena na Jadranu: 'Vidim, susjeda dala popust, a meni svi otkazuju... Šta ću, i ja spustih...'
I doista, već površan pogled na najveće portale i agencije za posredovanje u smještaju na Jadranu pokazuje kako su velika sezonska sniženja u tijeku. S tom razlikom što su ovdje sniženja usred sezone

 

 


Navali, narode, nikad jeftinijeg odmora na Jadranu! Tako bi se u najkraćem moglo opisati ono što se ovih dana događa s cjenicima obiteljskog smještaja, ali i hotela koji su mahom spustili cijene za kraj srpnja od 20 do 40 posto, ovisno o smještaju, položaju i kategoriji. Tako se smještaj u apartmanima za kraj srpnja može naći već od 8 do 10 eura po osobi, što bi za četverokrevetni apartman bilo 40 eura po noćenju. Na stranicama velikih agencija koje posreduju u nalaženju smještaja vidljivo je označeno da je, recimo, za idući tjedan sve sniženo za 30 posto, a za početak kolovoza za 20 posto, piše Slobodna Dalmacija.


Kako i ne bi kada se sve dalmatinske županije tek bore za četvrtinu lanjskog broja gostiju, i to na način da ih je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u dosadašnjem dijelu godine tek 13 posto od lanjskog broja, a u Splitsko-dalmatinskoj 19 posto lanjskog prometa. Nešto je bolje u Zadarskoj s oko 40 posto lanjskih ostvarenja, dok je Šibenska županija na 27 posto lanjskih brojki do sada, pa sniženja ne čude.


- Sve je stvar ponude i potražnje, a najskuplji je prazan apartman. Ja godinama govorim da su kod nas cijene smještaja prenapuhane, ali dok su one imale svoje kupce, to je prolazilo. Sada su mnogi spustili cijene, a neki apartmani i s tolikim sniženjima još uvijek su precijenjeni. Činjenica je da kako se spusti cijena pojedinog objekta, tako počnu za njega stizati rezervacije. I to je tako jer gosti prate, gledaju i znaju da ako mogu dobiti jeftinije, traže radije to - kaže za Slobodnu Dalmaciju Tomislav Fain, predsjednik Udruženja hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i vlasnik agencije.


Takva sniženja smještaja usred sezone nisu karakteristika samo Dalmacije koja se još bori za goste, nego se na isti način postupa i u Istri, gdje i najveći hotelijeri daju akcije, sniženja, popuste za ranu prodaju, popuste za last minute prodaju... I u Istri se krevet u apartmanu bez problema može naći za 10 eura po osobi, baš kao i u Baškoj Vodi, Crikvenici, Rogoznici, na Braču, Korčuli ili Biogradu.


- Držala sam cijene kao lani sve donedavno, a onda vidjela da mi se počelo otkazivati, a bolje su se punili susjedi koji su dali popuste. Onda sam i ja spustila cijene i interes se stvarno povećao. Šta ću, bolje mi je dobiti 50 eura za noć nego da stoji prazan. A ako mi gosti stoje tjedan dana, ipak sam zaradila jer sama čistim pa nemam taj trošak. Takva je godina, šta možemo, sve što zaradimo je dobro - iznosi svoju poslovnu logiku iznajmljivačica iz Brela.


I doista, već površan pogled na najveće portale i agencije za posredovanje u smještaju na Jadranu pokazuje kako su velika sezonska sniženja u tijeku. S tom razlikom što su ovdje sniženja usred sezone. Tako se apartmani duž cijele obale i na otocima mogu naći za srpanj i kolovoz već od 40 eura za 4 osobe, za šest osoba od 50 eura, ali ima i onih koji drže cijene na 100 i više eura za noć i sudeći prema tablici slobodnih termina dobro su popunjeni.


- Svatko određuje cijene kako mu se čini da je najbolje i tu nema pravila. Neki ne snižavaju, a interesa ima, dok drugi idu u velike popuste pa svejedno nemaju gostiju. Donedavno su gosti gledali samo epidemiološku situaciju i ravnali se prema njoj, a sada već uspoređuju i cijene i traže jeftinije jer znaju da je trenutačno ponuda puno veća od potražnje i žele profitirati na tome - kaže za Slobodnu Dalmaciju vlasnik turističke agencije iz Makarske.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 30

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još