Uživo/ Korona kriza u BIH

U BiH nova 62 slučaja zaraze, od toga 20 u Sarajevu: Umrlo osam pacijenata

Hronika06.07.20, 12:32h

U BiH nova 62 slučaja zaraze, od toga 20 u Sarajevu: Umrlo osam pacijenata
U Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu hospitalizirano je 38 osoba, sve su vitalno stabilne i niko od njih nije na na respiratoru

 

14:00 - Na području Tuzlanskog kantona u posljednja 24 sata zabilježeno je 20 novih slučajeva koronavirusa, a preminula su tri muškarca, dvojica starije, a jedan srednje životne dobi, potvrđeno je iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK.

 

Preminuo je stariji muškarac iz Sapne, koji je bio smješten na Klinici za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, a pored koronavirusa imao je i druga oboljenja.

 

Stariji muškarac iz Živinica preminuo je u Respiratornom centru, a pored COVID-19 imao je brojne druge bolesti. Preminuo je i muškarac iz Banovića, srednje životne dobi, primljen je u UKC Tuzla zbog teškog stanja izazvanog drugim oboljenjem, a po prijemu je testiran pozitivan na koronavirus. 

 

13:00 - Dvije starije osobe preminule su u izolatoriju Klinike za plućne bolesti na Podhrastovima, potvrđeno je iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

 

Radi se o osobama koje su imale odranije i druga oboljenja, a bile su pozitivne na koronavirus.

 

Među smrtnim slučajevima u Kantonu Sarajevo umrla je i jedna žena pozitivna na koronavirus, a koja nije bila u izolatoriju, odnosno preminula je tokom opservacije.

 

12:30 -  U RS-u je u posljednja 24 sata testirano ukupno 134 laboratorijska uzorka, a koronavirus je potvrđen kod 16 osoba.

 

Ukupno od početka epidemije u RS-u registorvano 2.609 slučajeva. Ukupno je 1.380 osoba oporavljeno, a zabilježen je 131 smrtni slučaj. Samo u zadnja 24 sata registrovana su dva smrtna, od kojih je jedna osoba imala 41 godinu. Trenutno je 1.098 aktivnih slučajeva u RS-u.

 

- Svako povećanje oboljelih nas vodi u rizik. Istina je da je u zadnje vrijeme porast najviše među mlađim osobama, i radno sposobnom satnovništvu, oko 57 posto je trenutno taj procenat - kazala je Jela Aćimović, epidemiolog.

 

U prethodnih sedam dana došlo je do pogoršanja epidemiološke situacije u RS-u, posebno u određenim lokalnim zajednicama, a zbog nepoštovanja mjera u vezi sa koronavirusom, poručeno je danas na konferenciji za novinare predstavnika Instituta za javno zdravstvo RS-a.

 

V.d. direktora ovog instituta Branislav Zeljković je istakao da je maska u zatvorenom prostoru prioritet, kao i lična higijena, dezinfekcija i fizička distanca.

 

12:25 - Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata u Federaciji BiH testirano je 688 uzoraka, od kojih je 46 pozitivnih na COVID-19.

 

Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom (19), Zeničko-dobojskom (5), Srednjobosanskom (1), Unsko-sanskom (1), Bosansko-podrinjskom (3) i Kantonu Sarajevo (17).

 

U Federaciji BiH do sada su testirana 61.222 uzorka, a COVID-19 je potvrđen kod 2.814 osoba. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavilo se 1.197 pacijenata, šest pacijenata oporavilo se u protekla 24 sata. Trenutno je aktivno 1556 slučajeva-oboljelih od COVID-19, a do sada je zabilježen 61 smrtni slučaj. U posljednja 24 sata zabilježen je jedan smrtni slučaj, radi se o ženi iz Banovića (1951.).

 

12:16 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, u protekla 24 sata obrađeno je 309 testova, te je kod 20 osoba potvrđena zaraza koronavirusom u KS.

 

U Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu hospitalizirano je 38 osoba, sve su vitalno stabilne i niko od njih nije na na respiratoru.

 

Od početka epidemije u Kantonu Sarajevo na koronavirus testirano je 14.611 osoba.

 

Do danas je potvrđeno 705 zaraženih, od kojih je 148 izliječenih. Od proglašenja pandemije u Kantonu Sarajevo preminulo je sedam osoba.

 

Četiri su izmještene na liječenje iz BiH, dok je trenutno 546 aktivnih slučajeva COVID infekcije.

 

Na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS, od 22. juna do 06. jula ove godine, naložene su 873 samoizolacije.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još