FOTO&VIDEO/ U završnoj fazi

Sarajevo ovog ljeta dobija novo kino: Osam dvorana, 1.000 sjedišta, najsavremenija tehnologija...

Kultura17.06.20, 13:51h

Sarajevo ovog ljeta dobija novo kino: Osam dvorana, 1.000 sjedišta, najsavremenija tehnologija...
Investicija, bez troškova zemljišta, premašuje 10 miliona KM

 

Sarajevo će uskoro postati bogatije za novi multipleks Cineplexx koji će imati osam kino dvorana kapaciteta do 1.400 mjesta. Novo multiplex kino nalazi se na Marijin dvoru i prostire se na 5.000 kvadratnih metara.

 

Tim povodom je u prostorima Cineplexxa upriličeno pres druženje na kojem su o tom projektu govorili  finansijski direktor Cineplexxa i Constantin Film grupacije Christof Papousek, vlasnik i direktor Europe grupacije Rasim Bajrović te direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra.

 

Christof Papousek poručio je da su ponosni na reaktiviranje rada i aktivnosti u Sarajevu, kao i što će realizovati projekt multipleks kina s partnerima Hotel Europe Group i Sarajevo Film Festivala.

 

On je istakao da investicija, bez troškova zemljišta, premašuje 10 miliona KM. Uz otvorenje Cineplexxa u Sarajevu najavio je i da će multipleks uskoro biti otvoren i u Mostaru te da će na taj način biti prisutan u BiH na tri lokacije – Sarajevo, Banja Luka i Mostar.

 

Rasim Bajrović naglašava da je riječ o investiciji koja je za Sarajevo i BiH značajna u smislu unapređenja kulture, kino kulture, ali i za otvaranje novih radnih mjesta i mogućnosti koje se nude mladima.

 

- Cineplexx će biti baza za daljnji napredak i razvoj grada - kazao je Bajrović.

 

Mirsad Purivatra podvlači da Sarajevo Film Festival godinama ima uspješnu sardnju sa Cineplexxom te da će publika još na ovogodišnjem festivalu imati priliku da uživa u mogućnostima koje nudi taj kino kompleks. Također je najavio da će se i u Mostaru u prostorima njihovog multipleksa održati programi SFF-a.

 

Također je naglasio da će Cineplexx donijeti novi doživljaj filma i novu dimenziju kino kulture, te dodao da će Cineplexx u Sarajevu imati prvi u BiH instaliran Dolby Atmos sistem zvuka zahvaljujući kojem publika neće biti samo posmatrač, nego će biti u središtu zbivanja na filmu.

 

Cineplexx International GmbH je započeo širenje 2009. godine u susjedne zemlje te je otvoreno prvo kino izvan Austrije - u Bolzanu, u Sjevernom Tirolu. Danas Cineplexx ima jaku tržišnu poziciju u 48 multipleks i šest tradicionalnih kino lokacija u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Grčkoj, Italiji, te od početka juna u Rumunjskoj. S oko 1.500 zaposlenika, Cineplexx kina godišnje posjeti oko 12 miliona ljubitelja filma.

 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!