uživo/ korona virus u bih

Potvrđeno 9 novih slučajeva zaraze u Živinicama, nemaju simptome a svi su vezani za isti porodični klaster

Hronika07.06.20, 14:24h

Potvrđeno 9 novih slučajeva zaraze u Živinicama, nemaju simptome a svi su vezani za isti porodični klaster
Kada su u pitanju novozaraženi, radi se o devet osoba muškog i pet ženskog spola, od kojih su četiri mlađe i 10 srednje životne dobi

 

14: 20 -  U Tuzlanskom kantonu je danas u 13:00 sati potvrđeno novih 9 slučajeva pozitivnih na COVID-19, čime se ukupan broj potvrđenih slučajeva u Federaciji BiH povećao na 1138, a broj aktivnih slučajeva na 150, saopšteno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

 

Svih 9 potvrđenih slučajeva su iz Živinica, svi su vezani za porodični klaster u kojem je ranije potvrđeno pet slučajeva.

 

Nezvanično, radi se o tri muške osobe srednje životne dobi, četiri ženske osobe srednje životne dobi i dvoje djece.

 

Treba istaći da su sve zaražene osobe asimptomatski slučajevi odnosno ne pokazuju nikakve simptome bolesti.

 

Epidemiolozi nastavljaju tragati za svim potencijalno zaraženim odnosno onima koji su dolazili u kontakt sa osobama kod kojih je potvrđeno prisustvo koronavirusa.

 

11: 45-  Novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 14 osoba u Republici Srpskoj, nakon što je izvršeno testiranje 398 laboratorijskih uzorka, dok je jedna osoba preminula od posljedica Covid-19 , saopćeno je danas iz entitetskog Instituta za javno zdravstvo.

 

Kada su u pitanju novozaraženi, radi se o devet osoba muškog i pet ženskog spola, od kojih su četiri mlađe i 10 srednje životne dobi.

 

Prema mjestu prebivališta po tri osobe su iz Prijedora i Šamca, po dvije iz Zvornika, Modriče i Doboja i po jedna iz Banje Luke i Dervente.

 

U posljednja 24 sata, Institutu za javno zdravstvo RS prijavljen je jedan smrtni slučaj kod kojeg je potvrđeno prisustvo novog virusa korona. Radi se o ženi srednje životne dobi iz Gradiške, sa hroničnim udruženim oboljenjima.

 

Do sada je u tom bh.entitetu potvrđeno 1.516 slučajeva virusa korona, a preminulo je ukupno 117 osoba kod kojih je potvrđen test na novi virus korona.

 

Oporavilo se 1.043 osoba, a testirano je njih 30.116.

 

Ukupan broj hospitaliziranih je 65, od čega u Univerzitetsko kliničkom centru RS 20, a u općim bolnicama 45.

 

Pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 971 osoba, a nadzor je završen kod 34.912 osoba.

 

10: 30 - Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevo (KCUS) je u protekla 24 sata testirano 212 uzoraka na prisustvo virusa COVID-19.

 

Kako je  kazala generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović, od 212 testiranih uzoraka njih 14 je pozitivno.

 

Trinaest osoba koje su pozitivne na COVID-19 su iz Tešnja, a jedna je iz Kiseljaka.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!