Sijali smrt po Hrasnom

Ko je Enver Zornić, novi direktor Toplana Sarajevo: Presuđeni zločinac koji je u ratu naredio likvidacije Srba i Hrvata

Hronika25.09.19, 11:39h

Ko je Enver Zornić, novi direktor Toplana Sarajevo: Presuđeni zločinac koji je u ratu naredio likvidacije Srba i Hrvata
Enver Zornić osuđen da je naredio ubistva Jagode Janković i Sretena Ninkovića, čija su tijela, potom, spaljena. Novi direktor Toplana pravosnažno osuđen na deset godina robije. Jedinica kojom je komandovao ubila i Josipa Gogala, člana sarajevskog HDZ-a. Zornić i ostali sijali smrt u sarajevskom naselju Hrasno brdo

 

"Poenta priče ovdje sam ja", reći nam Enver Zornić netom nakon što smo ga upitali da li je u ratu osuđivan zbog naređivanja ubistava sarajevskih Srba i Hrvata, piše Žurnal

 

Tačno, poenta ove priče i jeste Enver Zornić,  sarajevski "ratni heroj" koji je na prijedlog SDP-a, uz prethodnu saglasnost Vlade Kantona Sarajevo početkom septembra imenovan za direktora Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Toplane Sarajevo.

 

"Direktor - Enver Zornić, dipl. ecc, rođen 29. 02. 1964. godine", piše na službenoj web stranici KJKP Toplane.

 

Isti lični podaci navedeni su i u presudi Okružnog vojnog suda u Sarajevu datiranoj 3. avgusta 1993. godine kojom je "optuženi Enver Zornić osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od deset godina i dva mjeseca" zbog toga što je, sa svojim pomagačima, "počinio krivično djelo ubistvo iz člana 36 stav 2 tačka 6 Krivičnog zakona Republike BiH". 

 

"Jeste li Vi taj", pitamo Envera Zornića dvije i po decenije poslije, navodi Žurnal.

 

"Eto, sad ste pročitali", odgovorit će novopečeni direktor sarajevskih Toplana, ne želeći da negira, ali ni da potvrdi da je upravo on, sa još šest svojih poznanika i komšija, kao pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine pravosnažno osuđen za ubistva i pljačke nebošnjaka u sarajevskom naselju Hrasno. 

 

Ipak, potvrđuje da su lični podaci navedeni u presudi njegovi, te da je 1993. godine bio u pritvoru nakon što je uhapšen zbog ubistava. Envera Zornića, Izeta Tinjka, Mirsada Ašanija, Amira Husića, Envera Džanku, Džemala Hrustanovića zvanog "Paraga"  i Ismeta Tinjka Okružni vojni sud u Sarajevu tada je osudio na skoro 54 godine zatvora. Presudu je izrekao tadašnji sudija, a današnji advokat Muhidin Kapo.

 

"Sjećam se da sam ih osudio i da je presuda postala i pravosnažna", potvrdit će u razgovoru za Žurnal advokat Kapo. 

 

Zornić se, naravno, ne želi sjetiti, pa mu sjećanje pokušavamo osvježiti tačkom jedan presude u kojoj je detaljno opisano kako su ubijeni Jagoda Janković i Sreten Ninković


Uz prethodni dogovor sa Zornićem, Ismetu Tinjku, Mirsadu Ašaniju i Amiru Husiću je naređeno da Jagodu Janković odvedu iz pritvora kojim je upravljao Zornić, te su je "automobilom marke GOLF, u kojem su govorili da je vode na razmjenu na Grbavicu, dovezli do napuštene i izgorjele kuće u ulici Varaždinska 34, uveli je u kranju prostoriju, te kada je ona zakoračila u prostoriju, Ašani Mirsad koji se nalazio iza nje iz ranije repetiranog pištolja marke TT ispalio jedan hitac u predjelu glave". 

 

Identična situacija uslijedila je i sa Sretenom Ninkovićem. Njega je ubio Izet Tinjak. Nakon što su "završili posao", Zornićevi vojnici su ubijene polili benzinom te ih spalili, navodi se u tekstu Žurnala.

 

"Nakon što je buknuo plamen, napustili su ovo mjesto i vratili se u prostorije VI Brdske brigade gdje su Zornića izvijestili da su uradili što im je bilo naređeno", navedeno je u presudi. 

 

Ista grupa, 7. decembra 1992. godine u kuću u Varaždinskoj ulici odvela je Slovenca Jovana Popovića. I njega su ubili na identičan način. Nakon obavljenog posla, Enver Džanko i Izet Tinjak su otišli i u stan Josipa Gogala, tada direktora Republičke uprave za prihode i budžet. Gogalo je bio član HDZ-a BiH. Njegova supruga Zorica Gogala tada je sa djecom bila u Sloveniji. 

 

enver-zornic-presuda

 

"Prema pričanju očevidaca uhapšen je i odveden u prostorije vojne policije koje su bile u podrumu naše zgrade, kada se vraćao s posla i kada je reagovao na hapšenje našeg komšije Jovana Popovića. Nakon toga su ga naprije odveli u stan kojeg su pretresli, a vrjednije predmete odnijeli", piše Zorica Gogala, penzionisana sutkinja Suda BiH i Vrhovnog suda FBiH.

 

Josip je prethodno mučen, a onda je odveden u kuću u Varaždinskoj ulici. Tamo su mu pucali u glavu. 

 

"Strašno je to", reći će nam Enver Zornić nakon što smo mu pročitali detalje presude kojom je upravo on osuđen na deset godina zatvora jer je formalno rukovodio jedinicom koja je u naselju Hrasno brdo pljačkala, mučila, ubijala i spaljivala nebošnjake. 

 

Ali ta osuđujuća presuda zbog svirepih ubistava Zorniću ne predstavlja problem da obavlja funkciju direktora Toplana, na koju je postavljen uz prethodnu saglasnost Vlade Kantona Sarajevo, zaključuje Žurnal.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 18

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još