Dvogodišnja kazna

Atletičarka Adela Čomor suspendovana zbog dopinga

Sport02.08.17, 10:45h

Atletičarka Adela Čomor suspendovana zbog dopinga
Uzorak je prikupljen 11.06.2017. godine na Pojedinačnom prvenstvu BiH u atletici za seniore i seniorke 2017.

 

Bosanskohercegovačka atletičarka Adela Čomor, članica AK „Novi grad“ iz Sarajeva suspendovana je na dvije godine zabrane takmičenja zbog pozitivnog doping testa, saopćeno je iz Agencije za antidoping kontrolu BiH.

 

U njenom uzorku za doping testiranje pronađena je zabranjena supstanca Ephedrine u koncentraciji većoj od 10 µg/ml  (klasa S6. Stimulansi), čime je počinjeno kršenje člana 2.1 Svjetskog antidoping kodeksa (Prisustvo zabranjene supstance ili njenih metabolita ili markera u uzorku sportiste).

 

Uzorak je prikupljen 11.06.2017. godine na Pojedinačnom prvenstvu BiH u atletici za seniore i seniorke 2017., a Adela Čomor je od strane Agencije za antidoping kontrolu pismeno obaviještena o rezultatima analize uzorka iz nadležne laboratorije, kao i o pravu na analizu uzorka „B“ ili odricanja od istog, u skladu sa članom 7.3 Svjetskog antidoping kodeksa.

 

Obzirom da se atletičarka Adela Čomor odrekla prava na analizu „B“ uzorka, Atletski savez Bosne i Hercegovine izrekao joj je mjeru zabrane takmičenja u trajanju od dvije (2) godine, a poništavaju se rezultati i plasman koje je Adela Čomor ostvarila na navedenom Pojedinačnom prvenstvu BiH.

 

Ephedrine je stimulans simpatičkog nervnog sistema i spada u istu grupu kao i amphetamine jer ima sličnu hemijsku strukturu. Koristi se u takmičarskim sportovima kao doping supstanca jer povećava toleranciju vježbanja ili da bi se spriječilo iscrpljenje pri dugotrajnim izvedbama. Ephedrin i drugi stimulansi koriste se i u sportovima snage kako bi se povećala eksplozivnost i snaga pri vježbanju, te za efekte ubrzanja metabolizma i povećanja sagorijevanja masti.

 

Negativni efekti ephedrinea su tremor, tahikardija i povećanje krvnog pritiska. Može uzrokovati konfuzna i paranoidna stanja, halucinacije, insomniju, umjerenu euforiju, gubitak apetita, anginu pectoris i ozbiljnu srčanu aritmiju kod osjetljivih osoba ili ako se konzumira u velikim dozama. Takođe može uzrokovati mučninu, teškoće pri mokrenju i disanju. Velike količine ove supstance zajedno s naporom mogu dovesti do srčanog udara, opasnih srčanih aritmija, pa čak i do smrti.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook