POTRESNA PROZA KENANA TREBINČEVIĆA

The Bosnia List: Zavirite u roman Bosanca koji je Oprah Winfrey proglasila knjigom sedmice

Arhiva27.04.14, 14:17h

Oprah Winfrey je za knjigu sedmice u svojem poznatom Book Clubu izabrala 'The Bosnia List' Kenana Trebinčevića i Susan Shapiro. Trebinčević je napisao potresnu memoarsku prozu u kojoj opisuje početak rata u Bosni i Hercegovini koji je doživio kao dječak, ali i povratak na mjesto zločina od kojega se spasio odlaskom u SAD dvadeset godina kasnije
The Bosnia List

VEZANI TEKST:

VELIKI USPJEH MLADOG BH PISCA: Knjigu 'Bosanska lista' Kenana Trebinčevića Oprah Winfrey proglasila knjigom sedmice!

Kenan Trebinčević rođen je gradu Brčkom 1980. godine u obitelji bosanskih muslimana, koja je protjerana u balkanskim ratovima. Došao je u SAD 1993, pohađao koledž u Connecticutu i postao američki državljanin 2001. Radio kao terapeut u Greenwich Villageu, a živi u Astoriji u Queensu, gdje je naseljeno još 10 tisuća ljudi s područja bivše Jugoslavije. Objavljivao je u New York Times Magazineu, The Wall Street Journalu, The International Herald Tribuneu, Salon.comu...' piše u biografiji na službenoj stranici Kenana Trebinčevića, čovjeka koji je ovog tjedna doživio najbolju moguću preporuku na američkom tržištu knjiga, onu od Oprah Winfrey, koja stvara bestselere (što odlično zna i još uvijek zamjera Jonathan Franzen).

No iza tih suhoparnih riječi krije se fascinantan život, opisan u knjizi 'The Bosnia List', koja Trebinčevića vraća u idilično djetinjstvo u Brčkom, koje je uništeno početkom rata 1992, kada je autor bio na pragu tinejdžerskih godina.

Jednoga dana se u kući Kenanove obitelji pojavio njegov trener karatea, sada u uniformi, i s kalašnjikovom u ruci im poručio da imaju jedan sat da se spreme i odu, inače će umrijeti. 'The Bosnia List' je Trebinčević napisao s iskusnom novinarkom Susan Shapiro, koja je pomogla u organiziranju njegovih zapisa, a čini se da je riječ o knjizi koja bi mogla postati hit. Trebinčevića zovu da gostuje u brojnim američkim medijima i još jednom podsjeti na sve užase rata u BiH.

kenan trebincevic

Posebno je potresan dio knjige kada se odrasli Kenan, nakon dvadeset godina, vraća u Brčko s listom pitanja usmjerenih ljudima koji su se u ratu pretvorili u čudovišta, primjerice susjedi Petri koja je dolazila pljačkati Kenanovu obitelj. Otišao je i na grob svojeg učitelja karatea 'kako bi se doista uvjerio da je mrtav'.

Za New York Times je 'The Bosnia List' knjiga koja je 'doslovce bolna za čitanje', jer kroz 'ljudske detalje prikazuje jedan od najgorih ratova u Europi u 20. stoljeću'. Unatoč tome što mu otac i brat završavaju u logoru, Kenan Trebinčević preživljava prvu godinu rata u Brčkom 'za razliku od mnoge djece ubijene u Sarajevu ili 8000 smaknutih u Srebrenici', podsjeća NYT, zaključujući da je 'The Bosnia List' fanstatična knjiga o 'preživljavanju jedne obitelji' i posveta majci autora, koja ga je naučila da ne mrzi.

Posebno je potresan dio knjige kada se odrasli Kenan, nakon dvadeset godina, vraća u Brčko s listom pitanja usmjerenih ljudima koji su se u ratu pretvorili u čudovišta, primjerice susjedi Petri koja je dolazila pljačkati Kenanovu obitelj. Otišao je i na grob svojeg učitelja karatea 'kako bi se doista uvjerio da je mrtav'.

'The Bosnia List' je autentično svjedočanstvo o divljaštvu koje se pojavilo među malim, običnim ljudima, susjedima koji su počeli zlostavljati svoje susjede pogrešne nacionalnosti, knjiga koja podsjeća na ružnije strane ljudske prirode. No činjenica je da je Kenan Trebinčević preživio i započeo novi život u SAD-u, tražeći svoj američki san.

Tako Toronto  Star u pohvalnoj kritici ističe da je 'moć knjige ne samo u napetom opisu iskustava Kenanove obitelji tijekom rata, nego i kroz evoluciju njegova razmišljanja i osjećaja te odustajanja od fantazija o osveti'.

Trebinčević je u intervjuu za LA Review of Books objasnio da je knjiga nastala zahvaljujući želji njegova 72-godišnjeg oca, koji je preživio moždani udar, da posjeti još jednom Bosnu i Hercegovinu prije smrti, a s njime su onda krenula i dvojica sinova. Za oca je to bio i povratak na mjesto gdje je neko vrijeme bio u logoru, a za Kenana katarzično putovanje i oslobođenje od ratnih trauma. 'Oprostio sam sebi što imam bolji život ovdje nego da sam ostao u Bosni', kaže Kenan Trebinčević.

(Tportal/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook