PODIJELI NA:

06.04.18, 02:05h

Robert Downey Jr. u ulozi jedne od najbitnijih filmskih ličnosti, velikana komedije, Charlesa Chaplina

 

Režija: Richard Attenborough

Uloge: Robert Downey Jr., Paul Rhys, Moira Kelly, Geraldine Chaplin, Dan Aykroyd, Kevin Kline, Kevin Dunn, Diane Lane, Anthony Hopkins  

Scenario: David Robinson, Charles Chaplin 

Žanr: Biografija, Komedija, Drama

 

 

Chaplin, film Richarda Attenborougha o životu i vremenu legende filma - Charlesu Chaplinu. Priča počinje 1894., kada je Chaplin imao 5 godina, a traje do 1972. godine, pet godina prije njegove smrti, 1977. U ovom filmu Chaplin pokazuje život na i van ekrana. Richard je 78 godina Chaplinovog života stavio u 143 minute, zbog čega je priča tako bogata, a karakteri i događaji se kreću vrtoglavom brzinom. Chaplin postaje serija scena i slika, a ne kohezivna cjelina. Dok su njegovi likovi na ekranu bili ekstremno smiješni, čovjek koji je stajao iza lika "Skitnice" bio je konstantno progonjen osjećanjima gubitka.

 

 

Robert Downey Jr. je genijalno odigrao ulogu Chaplina. Ne samo da je izgledo kao on, već je i savladao fizičke pokrete, gestikulaciju koji su bili neophodni za ovu ulogu. Downey je rekao da je kopiranje "Skitnice" (Chaplinovog najpoznatijeg ekranskog karaktera) bio najveći izazov i najimpresivnije dostignuće u njegovoj karijeri. Zapravo, on je tako dobro odigrao ovu ulogu da su se snimci stvarnog Chaplina mogli koristiti u filmu, bez da se uništi iluzija.

 

 

Charles Spencer Chaplin (1889. - 1977.), poznatiji kao Charlie Chaplin, je jedan od najkreativnijih i najutjecajnijih osoba u eri nijemog filma. U svojim filmovima je nastupao kao glumac, režiser, scenarist, producent. Karijera mu se protegnula na 65 godina, od pozorišta u Engleskoj u kojima je nastupao kao dječak, pa sve skoro do smrti u 88. godini. Njegov glavni lik bio je "Skitnica", lutalica otmjenog držanja i džentlmenskog ponašanja. Lik nosi uski kaput, prevelike hlače i cipele, polucilindar te bambusov štap, a zaštitni znak su mu potkresani brkovi.

 

Pogledjte film o ranim godinama, životu, radu i mnogobrojnim ljubavima Charlesa Chaplina, danas (06.04) u 15:55 samo na TV!

 



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!