PODIJELI NA:

07.06.16, 10:35h

CTV BIH- Film dana

„Tijelo na okupu“ (Body Complete) je austrijsko-bosanski šokantni triler koji, po riječima autora, pokazuje „istinu o miru u Bosni“.  Film nastaje na inicijativu austrijskog producenta Roberta Hofferera koji se ovom tematikom upoznao tokom rata primivši kod sebe jednu grupu izbjeglica iz Zvornika. Za saradnika bira Lukasa Sturma, poznatog austrijskog producenta i dokumentaristu. Ovaj politički triler iza sebe ima tri godine intenzivnog istraživanja bliske historije ovoga područja i dolazi kao zastrašujući podsjetnik da potpisivanje mira ne znači da je kraj svim konfliktima.

 

Kada Edina Julić, mlada djevojka iz Beča, nestane tokom posjete rodnom selu njenoga oca, koje je nekada pripadalo Bosni i Hercegovini a sada Srbiji, novinarka Nicole osjeti da se tragična priča sa ovih prostora ponavlja i odluči da odputuje za Moroviće da bi istražila ovaj slučaj.  Iako je rat na Balkanu već odavno završen, ona shvata da su posljedice etničke netrpeljivosti još uvijek izrazito prisutne. Njena pitanja o Edini su dočekana hladnom neprijateljskom tišinom mještana ili izravnim poricanjem većine da prezime Julić nikada nije registrovano u selu i da samim tim uopšte ne postoji. Iako Nicole jasno vidi da nije poželjna ona nastavlja istraživati još više da bi došla do istine.

 

Međunarodnu glumačku ekipu čine poznata svjetska imena (Asli Bayram u glavnoj ulozi, James Hallett, Anne Martins, Jan Henrik Stahalberg) ali i bosanska (Senad Bašić, Adi Hrustemović, Adnan Hasković, Sadžida Šetić, Miraj Grbić i mnogi drugi). Interesano je naglasiti da je muziku komponovao Brane Jakubović (Dubioza Kolektiv), uz scenografa Maju Cerić, direktora fotografije Šahina Šišića  i izvršnog producenta Jasmina Durakovića.

 

Snimanje filma odvijalo se na prostoru Sarajeva i okolice. Asistenti istraživanja na čelu sa Kathryne Bomberger iz Međunarodne komisije za nestale osobe u Sarajevu dali su producentima i glumcima savjete u vezi forenzičke antropologije i DNK identifikacije žrtava pronađenih u masovnim grobnicama. Organizacija „Žene Srebrenice“ doputala je za Sarajevo da bi se pojavila u jednoj od ključnih scena u filmu.

 

Film je bh. TV premijeru imao na kanalu Cinema TV BIH , prvome TV kanalu u Bosni i Hercegovini sa filmsko-zabavnim karakterom. "Body Complete" gledajte večeras u 22:00 sata na CTV-iju BIH. 


(DEPO PORTAL/ad)



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!