PODIJELI NA:

25.04.16, 13:43h

CTV - "Cijena pravde"

Večeras u 21:40 sati, nakon druge epizode kultne televizijske serije 'Velo misto', na Cinema TV-u možete pogledati potresan dokumentarac "Cijena pravde", šokantno svjedočenje o uništenju firme "Tuzla-kvarc", nekada prosperitetne kompanije iz Tuzle koja se bavila eksploatacijom kvarcnog pijeska, a koja zbog prijave korupcije u ovoj oblasti godinama trpi žestoku odmazdu od korupcione mreže i beskrupulozne birokratije u Tuzlanskom kantonu - i danas je dovedena do propasti. 
 

 

Zbog svega toga radnici ove firme već dvije nedjelje štrajkuju glađu u krugu uništene fabrike, riješeni da u svojoj agoniji idu do kraja - smrti!

 


Film 'Cijena pravde' nastao je početkom ove godine i donosi priču o 50 uposlenika i njihovim porodicama, koji su se pokušale izboriti za osnovno pravo na život, kao i bolno svjedočenje menadžmenta ove firme i njihovog suočavanja sa nesagledivim užasima koruptivnog sistema u BiH, ucjenama, prijetnjama, lažima i klevetama.


Ovaj film samo je mali dio priče o bjesomučnoj korupciji u ovoj državi i ujedno najava za dugometražni film na kojem trenutno radi više ekipa, uključujući međunarodnu koaliciju za zaštitu zviždača, koji ima za cilj da rasvijetli cijelu mrežu korupcije i opstrukcije u Tuzlanskom kantonu.


Film 'Cijena pravde' produciran je od strane Centra za odgovornu demokratiju - COD Luna i podržan od Američke ambasade u Sarajevu.

 

Nažalost, ni ovaj film, ma kako užasavajući bili kadrovi i dokumentovane činjenice predočene u njemu, kao ni zastrašujući krik i vapaj radnika kroz štrajk glađu, nisu pokrenuli nikoga iz vlasti Tuzlankog kantona, ali i države BiH - da makar okom trepne!

 

Zato ove bolne filmske slike ostaju da svjedoče o svemu tome.

 



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!