PODIJELI NA:

16.03.16, 16:51h

Prva samoposluga bez radnika

Samoposluga u Švedskoj od sada ima svoje puno značenje. Naime, otvoren je Naraffar, prva trgovina u kojoj nema nijednog radnika.




Sva kupovina se obavlja putem mobilne aplikacije na pametnim telefonima. Stanovnici sela u istočnoj Švedskoj namirnice ovdje kupuju pomoću aplikacije za iPhone, koja skenira bar kod proizvoda i povezuje njegovu cijenu sa računom kupca. Na računu se sumira svaka kupovina, te se na kraju mjeseca proslijeđuje kupcu. 



Vlasnik trgovine Robert Ilijason se na ovaj korak odlučio jer u selu, do otvorenja Naraffara, nije bilo prodavnice koja bi radila 24 sata. Naravno, osoblje za takvu vrstu trgovine, koja je otvorena non-stop mnogo košta, pa je odlučio iskoristiti tehnologiju kako bi riješio problem. 


 

Vrata podavnice iz sigurnosnih razloga ostaju otvorena samo osam sekundi,a cijela trgovina je pod videonadzorom. Kreditne kartice novih mušterija se provjeravaju, ali je koncept uglavnom zasnovan na povjerenju.


 

Iako je nedavno otvorena, trgovina je već popularna, a njen vlasnik Robert razmišlja o proširenju poslovanja. Uvjeren je da ovakav koncept trgovine ima perspektivu, naročito u zemlji u kojoj su novčanice davno izgubile bitku sa elektronskim plaćanjem. 


 

(DEPO PORTAL/mm)



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!