PODIJELI NA:

27.01.16, 11:53h

CTV PREMIJERA - "Pranje novca"

U ciklusu "U fokusu kamere" CINEMA TV u četvrtak, 28.januara, ekskluzivno po prvi put prikazuje dokumentarni film "Pranje novca", rediteljice Julie Klier.

 


"Pranje novca" je intrigantni dokumentarac, koji ima za cilj izlaganje problema tzv."pranja novca" u javnosti, u svrhu prepoznavanja i postepenog suzbijanja ove kriminalne djelatnosti. U filmu su opisani koraci putem kojih se radnja odvija, a kao sagovornici tu su ljudi koji na tom putu, svaki u određenoj etapi, sudjeluju: bankar, odvjetnik, SIPA i optuženik.

 

 

Film započinje anketiranjem građana na ulici, koje potvrđuje neosviještenost ili, pak, ogorčenost velikog dijela građana kada je u pitanju ova vrsta krivičnog djela. U fokusu priče se nalazi slučaj "Alibašić Salih" kao primjer jednog od procesuiranih slučajeva kada je riječ o borbi protiv "pranja novca". Slučaj služi kao primjer da ipak nije nemoguće dokazati da je neko umiješan u nezakonite radnje, te ubrzati sudski proces, kako bi što prije takvi slučajevi bili procesuirani, a stanje u državi se popravilo - jer bi se stalo u kraj takvim radnjama. Film završava pričom glavnog lika Alibašić Saliha i njegovim razmišljanjem nakon izvršenog krivičnog djela.

 

 

Dokumentarni film "Pranje novca" realizovan je kao diplomski rad Vedrane Kukan, koja je radila produkciju i organizaciju snimanja. Režiju potpisuje Julia Klier, dramaturg je Lejla Muratčauš,snimatelji Saša Peševski, Faris Lukovac i Neven Samardžić, a montažu su radili Dražen Krešić i Mohamed Almani.


 

Ne propustite premijeru filma "Pranje novca" na prvom bh.filmskom kanalu CINEMA TV u četvrtak, 28.januara, u 20:15 sati!



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!