FOTO&VIDEO/ NEVJEROVATNO OTKRIĆE NAUČNIKA

Vanzemaljski život otkriven u atmosferi Zemlje!

Arhiva20.09.13, 08:44h

Naučnici tvrde da uzorci nisu mogli da budu prenijeti sa Zemljine površine u stratosferu (drugi omotač naše atmosfere), koja se proteže do 50 kilometara uvis od tla. Oni kažu da su prije slanja balona sprovedeni strogi testovi, sterilizacija alkoholom i druge mjere, kako bi se izbjegla kontaminacija

vanzemaljski životBritanski naučnici tvrde da su otkrili organzime iz svemira u Zemljinoj atmosferi.

Sićušne organizme otkrili su stručnjaci Univerziteta Sheffield i Buckingham na istraživačkom balonu kojeg su poslali 27 kilometara uvis tokom meteorske kiše Perseidi prošlog mjeseca, prenio je Sky News. Balon je poslat 31. jula iznad Chestera.

Mikroskopski život je otkriven kad je balon spušten nazad na zemlju, u Wakefieldu, zapadni Yorkshire Kako piše "Telegraf", naučnici su otkrili dijelove jednoćelijske, silikatne alge. Oni tvrde da je ovo prvi dokaz da je život stigao na Zemlju iz svemira, možda putem meteorita.

Balon je, kako navodi “Telegraf”, imao mikroskopsku "fijoku", koja je bila otvorena 17 minuta u stratosferi, pa je sporni materijal mogao da se zakači.

Naučnici, međutim, tvrde da uzorci nisu mogli da budu prenijeti sa Zemljine površine u stratosferu (drugi omotač naše atmosfere), koja se proteže do 50 kilometara uvis od tla.

Oni kažu da su prije slanja balona sprovedeni strogi testovi, sterilizacija alkoholom i druge mjere, kako bi se izbjegla kontaminacija.

- Većina ljudi će pretpostaviti da su ovi biološki uzorci sigurno zalutali sa površine Zemlje u stratosferu, ali generalno je prihvaćeno da djelići ove veličine ne mogu da budu podignuti na visinu od, naprimjer, 27 kilometara – kaže profesor Milton Wainwright, vođa tima.

vanzemaljski život

On ističe da je jedini poznati izuzetak od tog pravila vulkanska erupcija, a da se nijedna nije dogodila tokom tri godine sakupljanja uzoraka.

- U odsustvu poznatog mehanizma pomoću kojeg bi ovako velike čestice bile prenesene u stratosferu, možemo samo da zaključimo da su ovi biološki entiteti došli iz svemira - istakao je Wainwright.

- Naš zaključak potom je da taj život stalno stiže na Zemlju iz svemira, da život nije ograničen na našu planetu i da, skoro sigurno, nije potekao na njoj – istakao je Wainwright.

- Ako život stalno dolazi iz svemira, onda moramo u potpunosti da promijenimo naše poglede na biologiju i evoluciju. Moraćemo da napišemo nove udžbenike – zaključio je on.

Wainwright i njegove kolege će ponovo poslati balone sljedećeg mjeseca, tokom meteorske kiše u oktobru, povezane sa Halejevom kometom. Profesor se nada da će testovi organizama koje nađu pomoći da otkriju odakle potiču.

- Ako odnos određenih izotopa da jednu brojku, onda su naši organizmi sa Zemlje, ako da drugu, onda su iz svemira. Pritisak će, očigledno, biti neizdržljiv – rekao je Wainwright.

Otkriće je objavljeno u "Žurnalu kosmologije". "Telegraf ukazuje da je ovaj časopis kontroverzan u naučnim krugovima, zbog objavljivanja materijala "na granici nauke".

(Blic.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook