SARAJEVO

Otvorena izložba slika Seida Hasanefendića

Arhiva18.06.10, 13:43h

Izložbom slika otvorenom danas u Gradskoj galeriji Collegium artisticum sarajevskoj se publici predstavio istaknuti bh. akademski slikar Seid Hasanefendić, koji je u svijetu umjetnosti aktivan već 50-ak godina

seid hasanefendicNa izložbi je predstavio oko dvadeset radova ulja na platnu. Na slikama velikog formata dominiraju žarke boje, s preovlađujućim motivima bosanskog nišana i piramida.

Hasanefendić je istaknuo Feni da je za izložbu pripremio najvećim dijelom stare radove koji nisu izlagani u Sarajevu. Mnoge od njih je sam restaurirao, jer su neki od radova stari više od 50 godina, određen broj njih je star od 20 do 30 godina, dok su neki rađeni od 2000. do danas.

Slike stoga pripadaju različitim slikarovim periodima i ciklusima te se ova izložba smatra svojevrsnom retropspektivom.

"Cijeli svoj slikarski vijek sam njegovao teme s domaćeg tla. Uvijek sam želio da se bosanske teme prezentiraju, ali ne na faktografski način, već da im unesem tu neku duhovnost i kvalitet. Tako sam želio da jednu prilično tešku temu za većinu ljudi, kao što je nišan, uokvirim u jednu normalnu životnu datost. Nišani na mojim slikama nemaju više tešku, neugodnu ili morbidnu asocijaciju“, kazao je Hasanefendić.

On podvlači vlastito uvjerenje da nišani predstavljaju nevjerovatnu umjetnost, posebno kada je riječ o nišanima iz osmanskog perioda, jer oni se pokazuju kao  najljepše svedene stilizirane ljudske figure, dovedene do čistog simbola.

U fokusu njegovog oka su velikim dijelom i piramide, koje su, kako navodi, u njegov opus došle devedesetih godina poslije rata, kada su postale zanimljive ljudima.

„One za mene simboliziraju snagu i postojanost čovjeka u odnosu na sva zla ovog svijeta“, smatra on.

Izložba će biti otvorena do 16. jula.

(FENA, DEPO/eb)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook