SMRTNI GRIJESI NA KOJE NIKO U CRKVI NIJE REAGOVAO

Sodoma i Gomora trojice srpskih vladika - Vasilija, Pahomija i Filareta...

Arhiva18.04.13, 18:45h

Pedofilija, blud, neumjerenost, ratna propaganda, samo su neki od grijehova episkopa zvorničko-tuzlanskog Vasilija, episkopa vranjskog Pahomija i episkopa mileševskog Filareta na koje niko u Pravoslavnoj crkvi nije reagovao, a ni u pravosuđu ova djela još nisu sankcionisana

smrtni grijesi trojice srpskih vladikaIzvor: Blic.rs

VLADIKA VASILIJE, zvorničko-tuzlanski episkop

Pedofilija: zbog navodne vladičine nasrtljivosti mladi bogoslov Milić Blažanović se ubio 1999. godine; postupak pred sudom pokrenut tek 2012. godine; iste optužbe iznio i bivši đakon Bojan Jovanović.

Blud: Sinodu SPC prikazan i snimak na kojem se vidi episkop Vasilije u seksualnom odnosu sa četvoricom mladića.

Neumjerenost: Luksuz u vladičanskom dvoru u Bijeljini porede sa raskoši Versaja.
kacavendina rezidencija
 

VLADIKA PAHOMIJE, episkop vranjski

Pedofilija: Optužen za seksualno zlostavljanje četiri maloljetnika od 1999. do 2002; u dva slučaja oslobođen zbog „nedostatka dokaza”, a u druga dva slučaja postupak zastario .

Pahomije vranjski; foto: Blic.rs

Pedofilija: Tužilaštvo u Vranju pokrenulo novi pretkrivični postupak protiv Pahomija zbog optužbi za seksualno zlostavljanje bivšeg eparhijskog magacionera.

VLADIKA FILARET, episkop mileševski

Ratna propaganda: Septembra 1991. vladika Filaret se slikao u Hrvatskoj sa puškomitraljezom u ruci; nešto kasnije pokazivao na televiziji i lobanju koja je navodno pripadala djevojčici koju su ubili muslimani u Bosni.

Gordost: Zbog zabrane ulaska u Crnu Goru septembra 2007. štrajkovao glađu, što je u SPC ocijenjeno kao nekanonski čin.

Neumjerenost: Nije štedio na opremanju vladičanskog dvora u Prijepolju, gde stoluje od 1999. godine, mada mileševska eparhija važi za jednu od najsiromašnijih; imao je i punu podršku tadašnje republičke vlade, posebno potpredsednika Vojislava Šešelja, koji mu je obezbijedio i novi džip „pajero”.


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook