NIJE IZDRŽALA U SARAJEVU

Uginula lavica u zoološkom vrtu Pionirska dolina

Arhiva11.04.13, 12:14h

Jutros je uginula sedmogodišnja lavica koja je krajem marta, zajedno s trogodišnjim lavom, stigla iz Bugarske u sarajevski zoološki vrt Pionirska dolina

Lavovi u Pionirskoj dolini- Potrđena je informacija da je lavica u karantini uginula. Razloge uginuća ćemo dobiti tek poslije nalaza s Klinike za patologiju Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu - kazao je Agenciji Fena Jasmin Kazazović, v.d. direktora Kantolne veterinarske stanice Sarajevo.

- Jutros oko 8.30 sati zvao je veterinar iz Pionirske doline i rekao da je lavica uginula i da treba da  se uradi obdukcija. Za sada još nije  kod nas jer se navodno čeka propratni akt iz Kantonalne veterinarske stanice- kazao je Agenciji Fena Hajrudin Beširović, profesor na Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

- Kad budemo uradili obudukciju onda možemo dati neku izjavu i vidjeti uzrok zbog čega je uginula - kazao je profesor Beširović.

Lavica i lav su specijalnim transportnim vozilom stigli iz zooloških vrtova iz Sofije te je planirano da zbog veterinarskih mjera, ali i vremenskih prilika, mjesec dana budu u karantini pod nadzorom veterinarske službe Rekreaciono zabavnog centra Pionirska dolina.

Objekt u kojem su lavica i lav smješteni urađen je po najsavremenijim standardima za smještaj i humano držanje takvih životinja, a mentorsku preporuku za projekt dali su zoološki vrtovi iz Zagreba i Hanovera.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook