SUMNJE POTVRĐENE

Plinovod Južni tok zaobilazi Hrvatsku

Arhiva03.11.12, 14:30h

Potpredsjednik ruske plinske kompanije Gazprom Aleksandar Medvedev na konferenciji za novinare je potvrdio kako će Južni tok plinovoda ipak prolaziti kroz Mađarsku, čime su potvrđene sumnje da će isti ipak zaobići Hrvatsku. Mogućnost da jedan trak Južnog toka plinovoda prolazi kroz Hrvatsku u potpunosti je odbačena, a odluka o izgradnji kroz Mađarsku konačna, potvrdio je Medvedev, prenose hrvatski mediji

 

plinovod juzni tokPlinovod će iz Srbije, koja je ugovor s Gazpromom potpisala početkom sedmice, kod Subotice preći u Mađarsku. Trasa plinovoda Južni tok (Rusija (Crno more) – Bugarska – Srbija – Mađarska, odakle bi jedan krak išao prema Austriji, a drugi prema sjevernoj Italiji) donedavno je bila sigurna, ali postala je upitna jer mađarska vlada odbijala potpisati izmijenjeni međudržavni ugovor s Gazpromom zbog EU. Tu je u priču mogla uskočiti Hrvatska, kao alternativa Mađarskoj.

Još u augustu je opcija izgradnje plinovoda kroz Hrvatsku djelovala iznimno realnom. Glasnogovornica Plinacroa tada je tvrdila kako se vode "intenzivni pregovori", što se na poslijetku pokazalo kao samo još jedna u nizu lažnih nada. 

Izgradnja Južnog toka koštat će oko 15 milijardi eura. Južni tok bi u funkciji trebao biti od 2015. godine. U južnu Europu iz Rusije preko novog plinovoda godišnje će se izvoziti 63 milijarde kubičnih metara plina.

"To je loša vijest, to je rezultat činjenice da godinama nemamo sustavnu politiku, da ne planiramo budućnost i činjenice da smo u odnosu na neke ruske investitore povukli neke nekorektne poteze. Nadam se da će nam ovo biti povod da to promijenimo", izjavio je predsjednik Ivo Josipović koji je u Zagrebu otvorio nacionalni forum Ideje i projekti za europsku Hrvatsku.

DEPO-BL!N/đk

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook