FOTO/BH. UMJETNIK NESIM TAHIROVIĆ U KRAGUJEVCU

Zatvorena izložba 'Prastari simboli mira i tolerancije'

Arhiva23.10.12, 13:26h

Povodom zatvaranja izložbe pod nazivom 'Prastari simboli mira i tolerancije', bh. umjetnika Nesima Tahirovića u Kragujevcu, u okviru manifestacije 'Oktobarskih svečanosti' u Spomen-Muzeju '21. oktobar' organizovana je 'Beseda'na kojoj su govorili likovni i književni kritičari kao i sam autor, uz prisustvo brojnih gostiju grada Kragujevca iz Srbije i inostranstva, koji po tradiciji prisustvuju obilježavanju '21. oktobra'

'Prastari simboli mira i tolerancije'

- Okosnicu ovogodišnjih 'Oktobarskih svečanosti' koje počinju na Međunarodni dan mira 21. septembra, a privode se kraju 'Velikim školskim časom' – manifestacijom posvećenoj sjećanju na civilne žrtve nacističkog progona u Drugom svjetskom ratu čini upravo izložba radova Nesima Tahirovića“ – rekao je Saša Milenić predsjednik Skupštine grada Kragujevac.

O samom stvaralaštvu Nesima Tahirovića govorio je dr. Draško Ređep. Ocijenivši izložbu umjetnika koji nalikuje čovjeku koji se igra, kao pozitivan incident sa prošlošću, Ređep je kazao da je najveća vrlina Tahirovića, majstora signalizma, te velike plemenite aktuelnosti ponikle na ovom podneblju i koja u Tahiroviću ima neprikosnovenog i neprevaziđenog lidera, što mijenja suštinu materije, što je oplemenjuje i daje mogućnost da traje i stari sa nama. Oblikovao je čitavo jedno carstvo signala koji će ko zna kome i ko zna kada saopštiti najtajniju tajnu. Vraćajući se prvobitnim znacima, poigravajući se vatrom mirotvornom i maštom, angažovan umjetnik, u najplemenitijem smislu riječi, svojim radovima poziva nas na putovanje, nosi u neki drugi predio i poigrava se sa nama, nudeći nam sasvim novo, drugačije značenje.

'Prastari simboli mira i tolerancije'

Autor je istakao da je ova izložba tu da govori o svima nama i da kroz svoju kulturnu misiju služi spajanju i povezivanju naroda i širenju mira i tolerancije među ljudima:

- U ovom odsutnom vremenu neko mora da progovori o tome da nam je nebo koje je iznad nas zajedničko, da nam je zemlja na kojoj stojimo zajednička, da nam je Sunce koje nas grije zajedničko i da nam je Gospod zajednički, bez obzira koliko se neki trudili da nam to predstave drugačijim. Moja iskrena želja je bila da prisustvujem 'Oktobarskim svečanostima', a kažu kada nešto jako želite, to se i ostvari, pa se tako i meni želja ispunila, rekao je Tahirović.

'Prastari simboli mira i tolerancije'

Na ovaj način ozvaničeno je zatvaranje izložbe 'Prastari simboli mira i tolerancije', koja je sa blizu 160 slika, skulptura i objekata u proteklih mjesec dana bila smještena u tri galerijska prostora: Galeriji Narodnog muzeja Kragujevac, Muzeja '21. oktobar' i galeriji 'Joakim' Knjaževsko-Srpskog teatra.

Svoje putovanje po drugim gradovim Srbije, ova izložba bi trebala da nastavi u narednoj godini.

(DEPO PORTAL/kr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook