DRAŽEN RIČL ZIJO

Prođe avgust srećo moja, vrijeme da se rastane, bilo je izgleda previše lijepo, da nam tako ostane...

Arhiva01.10.12, 11:13h

Dražen Ričl(1962-1986), poznatiji pod nadimcima Zijo i Para, rođen je u Sarajevu 12. marta 1962. godine i odrastao je na Koševu s majkom Elvirom. Završio je srednju muzičku školu, a kasnije upisao žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka

drazen ricl

Dražen Ričl(1962-1986), poznatiji pod nadimcima Zijo i Para, rođen je u Sarajevu 12. marta 1962. godine i odrastao je na Koševu s majkom Elvirom. Završio je srednju muzičku školu, a kasnije upisao žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka. Tamo je upoznao Branka Đurića Đuru. Ubrzo je počeo da svira u bendu Ozbiljno pitanje, zajedno sa Zlatkom Arslanagićem, a zatim i sa grupom Elvis J. Kurtovich.

Međutim, početkom 1985. godine ih napušta i zajedno sa Arslanagićem osniva grupu Crvena jabuka. U Zlajinom potkrovnom stanu pišu pesme za prvi album Crvene jabuke. U bend dolazi basista iz Zenice Aljoša Buha, klavijaturista Dražen Žerić Žera iz grupe Žaoke i bubnjar Darko Jelačić Cunja, takođe iz Zenice. Oni su činili prvu postavu Crvene Jabuke.

Tokom 1983. i 1984. godine Zijo je bio nezaobilazan dio New Primitives pokreta u Sarajevu, iz kog su potekle grupe Zabranjeno pušenje, Elvis J Kurtovich, Crvena jabuka... Sa Neletom Karajlićem(kome je i dao ovaj pseudonim), Zenitom Đozićem, Borisom Šiberom i Brankom Đurićem Đurom, snimio je kompletan prvi serijal kultne humoristicke serije TLN, kome su prethodile radijske emisije PRIMUS.

Važio je za jednog od najboljih gitarista sarajevske rok scene zbog čega je od Elvisa J. Kurtovića dobio zvanje „Najbrže ruke srednje Bosne uključujući zajednicu opština Tuzla“.

Sa grupom Crvena jabuka je snimio jedan album pod nazivom Crvena Jabuka na kome je bio i autor mnogih pesama(Emira, Nek te on ljubi, Bjezi kišo s prozora...) i četiri TV spota za pjesme Bježi kišo s prozora, Sa tvojih usana, Nek te on ljubi i Dirlija.Također je i autor nekih pesama sa drugog albuma Jabuke, pod nazivom ''Za sve ove godine''.

Ogromnu početnu popularnost Jabuke prekinula je saobracajna nesreca koja je zadesila fiču kojim je upravljao Arslanagic, a u kojoj su se nalazili jos i Ričl i Buha. Idući na prvi veliki koncert zakazan na malom fudbalskom stadionu Kantarevac u Mostaru, 18.9.1986, došlo je do teškog sudara sa kamionom, kod Jablanice. Aljoša Buha je na mjestu ostao mrtav, a Ričl je sa teškim povredama glave prebačen prvo u bolnicu u Mostaru, a zatim i helikopterom na VMA u Beograd, ali je ipak podlegao povredama. Umro je 1. oktobra u 25. godini.

drazen ricl

Jedna od posljednjih pjesama koje je napisao bila je pjesma ''Tugo, nesreco'', jedan od najvecih hitova Jabuke sa drugog albuma. Taj album izdala su tri preživjelačlana u sjecanje na poginule drugove sa Draženom Žericem kao vokalom, iako je u nekim numerama koristen Zijin glas sa demo snimaka. Povodom izlaska ovog albuma grupa nije davala intervjue, niti je drzala koncerte.

Drazen Ričl je sahranjen je na sarajevskom groblju Bare. Na nadgrobnom spomeniku u obliku presječene jabuke uklesan je stih iz jedne od njegovih pesama:

“ Prođe avgust srećo moja,
Vrijeme da se rastane
Bilo je izgleda previše lijepo
Da nam tako ostane ”

DEPO PORTAL - BLIN/a.k.

 

 

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook