SAMO NEK' JE PO KONKURSU, PA KO KOGA PRIMI

Kome je OŠ 'Osman Nakaš' iz Sarajeva 'naštelila' mjesta nastavnika?!

Arhiva20.08.12, 14:07h

Da su javni konkursi odavno postali samo zakonska formalnost iza kojih se brišu sva etika i kodeksi koje isti podrazumijevaju, znaju svi oni koji su se bar jednom putem zvaničnog oglasa pokušali zaposliti u neku od javnih ustanova BiH. Slučaj Osnovne škole 'Osman Nakaš' iz Sarajeva samo je još jedan primjer formalnog poštovanja zakonskih procedura iza kojih stoji očita 'štela'

OŠ Osman NakašU to se uvjerila i naša čitateljka koja je pokušala konkurisati na jedno od upražnjenih radnih mjesta koje je ova škola ponudila, a onda se susrela sa beskompromisnom domaćom administracijom i 'rupom' u konkursu za koju je teško povjerovati da je - slučajna.

Naime, sve izgleda po zakonu... Osnovna škola 'Osman Nakaš' iz Sarajeva uredno je raspisala konkurs za neupražnjena radna mjesta od septembra ove godine, navela potrebne uslove i neophodnu dokumentaciju, te oglas objavila u dnevnim novinama i na službenoj stranici MONKS-a, sa naznakom da konkurs ostaje otvoren osam dana od objavljivanja.   

I dalje sve izgleda po zakonu... Među neophodnim pairima koji se moraju prikupiti uz dokaze o stručnoj kvalifikaciji nalazi se i uvjerenje iz matične knjige rođenih, uvjerenje o državljanstvu, uvjerenje iz Općinskog i Kantonalnog suda, kao i uvjerenje iz MUP-a KS da lice nije osuđivano.

E, tu slijedi začkoljica... Onaj ko se upusti u odiseju prikupljanja svih ovih potvrda i 'obijanja' pobrojanih šaltera, ubrzo shvati da se nalazi pred nepremostivom preprekom, jer mu za većinu uvjerenja treba pet do sedam dana, a za uvjerenje MUP-a o neosuđivanju čak čitavih osam dana! Da ne zaboravimo navesti i da se za njegovo izdavanje plaća ni manje ni više nego cijelih 35 KM(!), no to ga, nažalost, ne može ni malo 'ubrzati'. 

Konkurs u OŠ Osman Nakaš

Zašto je bh. administraciji u 21. vijeku, u eri totalne digitalizacije, i dalje potrebno više od sedam dana za izdavanje najobičnijeg uvjerenja, duga je i bolna priča. No, zašto je jedna obrazovna ustanova konkurs za nove nastavne kadrove koncipirala tako da niko ko nije prethodno bio informisan o planovima i potrebama škole u novoj školskoj godini nije u mogućnosti da u navedenom roku prikupi potrebnu dokumentaciju, posve je druga stvar.           

- Naravno da aludiram da je konkurs namješten i da za njega već postoje podobne osobe od neke tetke ili amidže. Jer niko sa ove planete ne može izganjati sve papire na vrijeme i pri tom ih poslati u navedenom roku!, kaže rezignirano naša čitateljka, nakon što je odustala od konkurisanja na radno mjesto za koje je imala sve potrebne kvalifikacije.

VEZANI TEKST:

SUNOVRAT SARAJEVSKIH SREDNJIH ŠKOLA: Profesorica povela đake na predstavu, ali nije znala gdje je Narodno pozorište...

(DEPO PORTAL/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook