VIDEO/ 50. GODIŠNJICA SMRTI MARILYN MONROE

Pet nezaboravnih uloga najpoznatije filmske plavuše

Arhiva05.08.12, 10:52h

Za 50. godišnjicu smrti nikad prežaljene Marilyn Monroe, donosimo vam pet nezaboravnih filmskih uloga s kojima je zaslužila titulu jedne od najvećih filmksih zvijezda svoga doba

Marilyn MonroePrizor iz filma 'Sedam godina vjernosti'

'Muškarci više vole plavuše' (1953)

Opisivati njenu ulogu sponzorski nastrojene Lorelei Lee kao originalne ne bi bila hiperbola. Njena izvedba nezoboravne scene naziva 'Dijamanti su djevojčini najbolji prijatelji' poslužila je kao nepresušno vrelo inspiracije brojnim zvijezdama, pa je tako i kraljica popa u spotu za pjesmu 'Material girl' utjelovila lik Marilyn Monroe i ovu nezaboravnu scenu. Plavi uvojci, duga roza haljina, prateći plesaći u crnim smokinzima i vječni dijamanti koji su ju krasili, ostat će njena najzapamćenija filmska scena sve do danas.



'Sedam godina vjernosti' (1955)

Scena u kojoj Marilyn Monroe u njujorškoj gradskoj vrevi, u bijeloj lepršavoj haljini stane na šaht metroa, dopuštajući da joj vjetar jurećeg metroa podigne haljinu, obilježila je film 'Sedam godina vjernosti'. Poznata i planetarno popularna haljina nedavno je prodana na aukciji za vrtoglavih 5,6 miliona dolara. U filmu, Marilyn Monroe je znana samo kao djevojka. Na ovom filmu, Monroe je surađivala prvi put sa Wilderom za kojeg je poznato kako je imao poteškoća u odnosu s njom. Film je nastao prema priči Georgea Axelorda, u kojoj Marilyn Monroe utjelovljuje seksi susjedu koja opsjeda lik Toma Ewellsa dok su mu roditelji izvan grada tokom ljetnih praznika.



'Autobusna stanica' (1956)

Rijetko pružena filmska prilika u kojoj je Marylin Monroe pokazala svoju sposobnost za nešto ozbiljnije uloge. Film Joshue Logana, baziran na priči Williama Inge, ponudio je lepezu mogućnosti Marilyn Monroe, odigravši ulogu Cherie, ispodprosječne pjevačice sa naglaskom, koja sanja o Hollywoodu, no kauboj Don Murray prisiljava je na zaruke koje bi ju zadržale u ruralnoj sredini.



'Neki to vole vruće' (1959)

Klaskik Billyja Wildera svojedobno je proglašen najboljom komedijom svih vremena od strane Američkog filmskog instituta. Uloga Sugar Kane Kowalczyk je neupitno sama Marilyn Monroe u privatnom životu. Sa pravilnom dozom nevinosti i seksipila i neospornim magnetizmom, kao pjevačica ženskog ansambla, koja pleše i svira na ukuleli, Marilyn prikazuje svu svoju jednostavnost i prirodnu komičnost.

'Neprilagođeni' (1961)

Ovo nije samo zadnji film Marilyn Monroe već i njezinog filmskog kolege Clarkea Gablea. Kolega iz filma, Montgomery Clift umro je par godina nakon 'Misfitsa'. Scenarist i muž Marilyn Monroe Arthur Miller napisao je scenarij za nju, no okolnosti poput alkohola i tableta koje je Monroe sve češće konzumirala, od nje su učinili pravi nered i vrlo je često kasnila na set snimanja filma pod redateljskom palicom Johna Hustona. Marilyn je utjelovila lik razvedene osobe koja pokušava naći mir u pustinjama Nevade, no teško je razlučiti stvarnost od filmske fikcije kada je Marilyn u pitanju i njeno tadašnje problematično stanje.

VEZANI TEKST: FOTO/HOLIVUDSKA GLUMICA PRED OBJEKTIVOM DAVNE 1946.: Objavljene fotografije prvog photosessiona Marilyn Monroe

(Tportal.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook