BANJA LUKA

Za nagrade na Kratkofilu 'bori' se 57 filmova iz svih krajeva svijeta

Arhiva19.07.12, 11:27h

Plesnim performansom članova Nevid teatra iz Banje Luke sinoć je na Ljetnoj pozornici tvrđave Kastel počeo Šesti međunarodni filmski festival Kratkofil Plus, koji će u gradu na Vrbasu biti do nedjelje, 22. jula

kratkofilNa festivalu će biti prikazani filmovi, kako u takmičarskom, tako i u revijalnom Panorama Plus programu. U takmičarskom programu bit će prikazano 57 filmova iz svih krajeva svijeta.

Članovi žirija ovogodišnjeg Međunarodnog filmskog festivala Kratkofil Plus su Oliver Sertić, medijski aktivist i producent iz Hrvatske, Tristan Priimagi, direktor međunarodne promocije estonskog filmskog fonda, filmski kritičar i festivalski selektor iz Estonije, i Juan Carleveris, režiser i scenarist iz Španije.

Juan Carleveris, režiser i scenarist iz Španije čiji je kratki film „Striptiz“ na prošlogodišnjem Kratkofilu Plus dobio nagradu za najbolji igrani film drugi put je u Banjoj Luci i rekao je da mu je izuzetno drago zbog toga.

- Jako sam znatiželjan da vidim različite poglede na život koji su predstavljeni u filmovima. Ove godine moja uloga na festivalu je drugačija, mnogo ozbiljnija, ali siguran sam da ću naći vremena i za druženje tokom ovih nekoliko dana u Banjoj Luci, rekao je Carleveris.

Sinoć je prikazan prvi blok takmičarskog programa, nakon kojeg je prikazan film "Dječak s biciklom", braće Darden.

Braća Darden na Filmskom festivalu u Kanu za ovaj film prošle godine dobili su Specijalnu nagradu žirija, koja je druga nagrada festivala kao i nagradu Evropske filmske akademije za najbolji scenarij. U ovom filmu jedan problematični dječak pokušava uspostaviti kontakt s ocem koji ga ne želi, pri čemu upada u mnoge nevolje, ali i neočekivano pronalazi novu porodicu i potencijalnu ljubav.

Prije svečanog otvaranja na festivalu je, pred velikim brojem posjetilaca, prikazan omnibus sastavljen od šest kratkih angažovanih dokumentarnih filmova. Omnibus je nastao u produkciji UKS Lanterna i rezultat je Kratkofil Punch projekta. U ovom projektu učestvovali su autori iz raznih krajeva BiH, a riječ je o autorima bez prethodnog znanja i iskustva u videoaktivizmu i dokumentarizmu, a filmovi su fokusirani na trenutne socijalne i političke probleme u BiH.

Ove godine, prvi put, kao integralni dio Dječijeg programa predstavlja se Kratkofil junior. Putem radionice, koja je već započela, čiji su učesnici djeca i tinejdžeri, omogućuje najmlađima neformalnu edukaciju iz filmske umjetnosti.

Dušica Ilić, koordinatorica projekta i pedagogica rekla je da će rezultat ovih radionica, koje su već započele, biti kratki film od tri minute.

(FENA, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)