FOTO/18. SARAJEVO FILM FESTIVAL

Projekcijom filmova 'Oni koji prelaze granicu' i 'Iza brda' završen takmičarski program

Arhiva13.07.12, 21:46h

U petak, pretposljedne veče 18. Sarajevo Film Festivala, prikazani su posljednji filmovi takmičarskog programa - njemački film "Oni koji prelaze granicu" Floriana Flickera i turski film "Iza brda" Emina Alpera

Osmi dan 18. Sarajevo Film Festivala naslovna

Priča filma "Na granici" temelji se na drami Karla Schönherra, koja je napisana prije više od sto godina. "Iziskivalo je mnogo napora da tekst prilagodim našem vremenu", rekao je Florian Flicker. Cijela ekipa izrazila je veliko zadovoljstvo povodom uvrštavanja filma u Takmičarski program Sarajevo Film Festivala.

Radnja filma "Iza brda" počinje kad šumar u penziji Faik dočekuje goste u svojoj kući na selu, u kamenitom kraju, među kojima je i njegov sin Nusret s Faikovim unucima. Faik ima problema s lokalnim nomadima i stalno je na oprezu.

Reditelj Emin Alper istaknuo je da je bio izazov, ali i napor snimati film na otvorenom prostoru, posebno jer je riječ o specifičnoj geografiji i stjenovitom terenu.

"Ideja za film mi je došla kao porodična drama zasnovana na mojim sjećanjima iz djetinjstva, ali je to vremenom preraslo u alegoriju. Ne mogu reći da je film alegorija turskog društva i njegove izgradnje, ali tursko društvo  i politika pružilo mi je značajnu inspiraciju za pisanje scenarija", kazao je on.

Za glumca Reha Ozcana projekt je također bio izazovan, a filmska ekipa odlična. Ističe da se puno radilo na istraživanju prije snimanja filma, te pripremanju scenarija.

"Morali smo zanemariti naša prethodna iskustva i fokusirati se na viziju reditelja. Teren je bio zahtjevan, ali imali smo jasan cilj. Film je važan za prikazivanje društveno-političkih okolnosti u Turskoj", kazao je on.

U subotu, zadnjeg dana festivala, bit će dodijeljena Srca Sarajeva.

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook