18. SARAJEVO FILM FESTIVAL

Ostvarenjem 'Iza brda' završen takmičarski program igranog filma

Arhiva13.07.12, 15:39h

"Iza brda" naziv je turskog filma reditelja Emina Alpera čijom je današnjom pres-projekcijom u Narodnom pozorištu zatvoren Takmičarski program igranog filma 18. Sarajevo film festivala

iza brda pressŠumar u penziji Faik dočekuje goste u svojoj kući na selu, u kamenitom kraju, među kojima je i njegov sin Nusret s Faikovim unucima. Faik ima problema s lokalnim nomadima i stalno je na oprezu.

Reditelj Emin Alper istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije nakon projekcije da je bio izazov, ali i napor snimati film na otvorenom prostoru, posebno jer je riječ o specifičnoj geografiji i stjenovitom terenu.

"Ideja za film mi je došla kao porodična drama zasnovana na mojim sjećanjima iz djetinjstva, ali je to vremenom preraslo u alegoriju. Ne mogu reći da je film alegorija turskog društva i njegove izgradnje, ali tursko društvo  i politika pružilo mi je značajnu inspiraciju za pisanje scenarija", kazao je on.

Ovaj reditelj smatra da je riječ o univerzalnijoj temi, posebno kada je riječ o nacionalizmu kojeg ima u svakom društvu.

Glumac Tamer Levent ističe da mu se dopadaju ovakvi izazovi, jer je prvenstveno bio pozorišni glumac zbog čega mu se rad na otvorenom prostoru činio kao snimanje na prirodnoj pozornici. Navodi da je to bila velika avantura, te da nijednog trenutka nije bilo naporno.

Za glumca Reha Ozcana projekt je također bio izazovan, a filmska ekipa odlična. Ističe da se puno radilo na istraživanju prije snimanja filma, te pripremanju scenarija.

"Morali smo zanemariti naša prethodna iskustva i fokusirati se na viziju reditelja. Teren je bio zahtjevan, ali imali smo jasan cilj. Film je važan za prikazivanje društveno-političkih okolnosti u Turskoj", kazao je on.

Govoreći o liku kojeg igra, glumac Berk Hakman navodi da je on iznimno težak, zbog čega je morao mnogo da čita i informira se, jer njegov lik pati od početnog mentalnog oboljenja. Scenarij ocjenjuje sjajnim, jer donosi čvrste, jake likove.

Film će redovnu projekciju imati večeras u 22.30 sati u Narodnom pozorištu.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook