ČETVRTU GODINU ZAREDOM

Vijeće Evrope će podržati Sarajevo Film Festival

Arhiva03.07.12, 17:21h

Četvrtu godinu zaredom, Vijeće Evrope će podržati Sarajevo Film Festival (SFF), koji se održava od 6. do 14. jula 2012. godine. Serija posebno planiranih događaja Vijeća Evrope će biti organizovana mimo projekcija Festivala

SFF naslovna

U 2012. godini se obilježava desetogodišnjica priključenja Bosne i Hercegovine Vijeću Evrope. Radeći kroz preporuke, standarde, pravne tekstove i ostale forme kojima pomaže državama članicama, naša organizacija će iskoristiti ovu priliku da podigne svijest festivalske publike o tome da članstvo u Vijeću Evrope ima pozitivan uticaj na mnoge svakodnevne aspekte života.

Vijeće Evrope i ured u Sarajevu VE su odlučili da ove godine posebno izdvoje dva pitanja: prava djece i slobodu izražavanja i zaštitu podataka na internetu.

“Cybercrime”, video spot Vijeća Evrope, će biti prikazivan prije svake projekcije u Open Air Cinemi. Cilj spota je da podigne svijest javnosti o tome da zajednice širom svijeta postaju jednako ovisne o informacijama i komunikacijskim tehnologijama, te ranjive na cyber kriminal (krađa identiteta, finansijske prevare, cyber napadi, zloupotreba socijalnih mreža itd.)

"Through the Wild Web Woods" je online igra koja djecu uči osnovama sigurnosti na internetu, kroz zabavan i bajkovit pristup. Igra je dostupna na 14 evropskih jezika, od kojih je jedan i B/H/S, a svi zainteresovani će je moći isprobati u vrijeme trajanja festivala od 10:30 do 11:30 h, na kompjuterima koji će biti postavljeni na Festivalskom trgu. S obzirom da je pristup Festivalskom trgu moguć samo akreditovanim gostima, posebne Wild Web Woods akreditacije za mlade posjetioce će biti dijeljene nakon projekcija filmova u Cinema City-ju.

Gradimo Evropu za djecu i sa njima

U saradnji sa timom dječijeg programa SFF-a, porodicama-posjetiocima SFF-a će pažnja posebno biti skrenuta na kampanju Vijeća Evrope "Jedan u pet". U Evropi je jedno od petoro djece izloženo seksualnom nasilju. Cilj kampanje je prevencija seksualnog nasilja i zaštita djece kroz ratifikaciju različitih konvencija Vijeća Evrope.

"Handscape" je TV spot Vijeća Evrope u kojem su prikazane ruke kako pomažu dječiji svakodnevni put, a biće prikazan prije svake projekcije u Cinema City-ju, u okviru dječijeg programa.

Program događaja Vijeća Evrope:

Srijeda, 4. juli: Press konferencija koja najavljuje aktivnosti tokom 18. SFF-a. (10:00 h, cafe Garden, Ferhadija, u neposrednoj blizini Ekonomskog fakulteta UNSA, učestvuju: Mary Ann Hennessey - šefica ureda VE u Sarajevu, Orsolya Szekely - zamjenica g-đe Hennessey, Mirsad Purivatra - direktor SFF-a, Jovan Marjanović - predstavnik BiH pri Eurimages-u)

Nedjelja, 8. juli: Spolna jednakost odmah! Radionica organizovana u okviru kampanje "Poster for Tomorrow", posvećena tinejdžerima I svima ostalima koji žele da naprave umjetničko djelo i učestvuju u takmičenju "Poster for Tomorrow 2012". (Cinema City, mala sala, 10:00 - 12:00 h)

Utorak, 10. juli: Democracy Café: Poster for Tomorrow poziva tinejdžere da diskutuju o jednakosti i naprave zajedničko umjetničko djelo, koje će proisteći iz razmjene mišljenja na diskusiji! (Festivalski trg+Paviljon, 14:00 - 17:30 h)

Srijeda, 11. juli: Dan ljudskih prava 18. SFF-a: U okviru obilježavanja genocida u Srebrenici, predstavnici Vijeća Evrope će učestvovati na događaju koji organizuju SFF i Ambasada Švicarske u Sarajevu. (Kino Meeting Point, 15:00 - 17:30 h)

 
DEPO PORTAL


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook