ŽIRI 18. SFF-A

O najboljim dokumentarcima odlučuju Imbach, Stonys i Šagolj

Arhiva03.07.12, 11:49h

Sarajevo Film Festival objavio je ko će ove godine sjediti u žiriju Takmičarskog programa za igrani film. Oni koji će odlučivati

žiri takmičarskog programa za dokumentarni filmTHOMAS IMBACH, reditelj, producent, Švicarska

Thomas Imbach nezavisni je filmski stvaralac koji živi i radi u Zurichu. Do 2007. godine realizirao je svoje filmove u vlastitoj producentskoj kući Bachim Films. Nakon toga, zajedno sa rediteljicom i producenticom Andreom Štakom osniva Okofilm. Dobitnik je brojnih nagrada, kako u Švicarskoj, tako i u inostranstvu. Filmovima WELL DONE  i GHETTO utemeljio je svoj jedinstveni audiovizuelni stil, temeljen na kombinaciji cinema veritea, rada kamerom i brze kompjuterske montaže.

Imbachovi filmovi HAPPINESS IS A WARM GUN (koji je bio nominiran za Zlatnog leoparda u Locarnu 2001), LENZ (2006) i I WAS A SWISS BANKER premijerno su prikazani na Internacionalnom filmskom festivalu u Berlinu.

AUDRIUS STONYS, reditelj, producent, Litvanija

Nezavisni reditelj i producent, Audrius Stonys u filmografiji ima 19 filmova. Njegova ostvarenja nagrađena su brojnim priznanjima širom svijeta. Film EARTH OF THE BLIND dobitnik je nagrade Evropske filmske akademije za najbolji dokumentarni film 1992. godine.

Od 2004. do 2005. predavao je na Evropskom filmskom koledžu u Danskoj. Predavao je i držao masterclasse u Calcutti, Tokiju, Moskvi, Beogradu, Barceloni, San Franciscu, Carpi Modeni i Parizu. Član je Evropske dokumentarističke mreže i Evropske filmske akademije.

DAMIR ŠAGOLJ, novinar, Bosna i Hercegovina

Damir Šagolj trenutno je stacioniran u Bankoku kao Reutersov glavni fotograf za Thailand i Jugoistočnu Aziju. Njegvi prvi međunarodni angažmani u 90-tim bili su su historijski događaji na Balkanu. Nakon smirivanja situacije u regionu, sve češće odlazi na Bliski istok - Iran, Libanon i Izrael. Nakon izvještavanja iz New Yorka 11. septembra 2001. pokriva zbivanja u Afganistanu i Iraku. Za izvještavanje o koalicijskim trupama u Iraku, uz brojna priznanja, nominiran je i za Pulitzerovu nagradu kao tek drugi novinar iz jednog neameričkog medija u historiji te nagrade.

U proteklom periodu izvještvao je o cunamiju u Japanu, poplavama u Pakistanu i Thailandu, gladi u Sjevernoj Koreji, Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu, demokratskim promjenama u Myanmaru... Fotografije Damira Šagolja objavljivane su u vodećim svjetskim magazinima i novinama.

Dobitnih je brojnih međunarodnih priznanja za fotonovinarstvo, uključujući i World Press Photo, POYi, NPPA nagrade... Predstavio se i na brojnim izložbama, uključujući i veliku samostalnu, na Visa D’or u Perpignanu.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook