PLATIT ĆE KAZNU OD 3 MILIJARDE DOLARA

Proizvođač lijekova GSK priznao da je godinama plasirao lažne navode o lijekovima

Arhiva03.07.12, 09:24h

GSK će platiti kaznu od 3 milijarde dolara nakon što je priznao da je godinama plasirao lažne navode o lijekovima

GlaxoSmithKlineBritanski farmaceutski gigant GlaxoSmithKline Plc (GSK), priznat će krivično djelo i platiti tri milijarde dolara kako bi se nagodio u predmetu koji su američki zvaničnici najvećim slučajem prevare u zdravstvenom sektoru u historiji Sjedinjenih Američkih Država.

Nagodba, koju treba odobriti sud , je postignuta oko navoda da je britanski proizvođač lijekova prekršio američke zakone prilikom plasiranja na tržište dva popularna lijeka, te da nije otkrio bitne informacije o trećem lijeku.
 
Predviđena kazna predstavlja nagodbu u krivičnom predmetu, kao i u građanskoj parnici i bit će najveća kazna koju je ikada platio jedan proizvođač lijekova, kazao je zamjenik državnog odvjetnika SAD-a James M. Cole.
 
GSK se složio da će priznati krivicu po tri tačke optužnice, koje se odnose na tri lijeka. Ovakva priznanja vrlo su rijetka. Federalni sud u državi Massachusets mora odobriti nagodbu.
 
"Predugo slušamo da farmaceutske kompanije ovakve slučajeve smatraju kao normalnim poslovnim izdatkom", kazao je šef Ureda za građansko pravo pri američkom Ministarstvu pravde.
 
"Zbog toga je ova administracija odlučna da iskoristi sve moguće metode da zaustavi prevare u zdravstvenom sektoru".

GSK je također dozvolio Vladinim zvaničnicima da ih nadzire u narednih pet godina.
 
GSK je reklamirao antidepresant Paxil maloljetnim pacijentima, iako je ovaj lijek odobren za korištenje samo odraslima.
 
Također je lažno tvrdio da lijek Wellbutrin liječi pretilost i seksualnu disfunkciju, navodi se u istrazi Ministarstva pravde.
 
Kompanija je objavila i članak koji je sadržavao pogrešne tvrdnje u medicinskom magazinu, ljekarima plaćala skupe godišnje odmore na ekskluzivnim lokacijama, pa čak i karte za Madonnin koncert.
 
GSK također nije dao američkom regulatoru za lijekove podatke o sigurnosti lijeka protiv diabetesa, Avandia. Prekršaji su počinjeni u periodu od kasnih 90-ih do 2007.

(Al Jazeera/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook