NOVA VLADA SRBIJE

Milorad Dodik spriječio da Čedomir Jovanović postane dio vlasti?

Arhiva11.06.12, 07:35h

Čedomir Jovanović, lider LDP-a i zagovornik tvrdnje da je RS genocidna tvorevina, sve je dalje od učešća u novoj vladi Srbije i po svemu sudeći će i naredne četiri godine provesti u opoziciji

milorad dodik čedomir jovanović duel

Poslije reagovanja iz RS, prije svega predsjednika Srpske Milorada Dodika, na mogućnost da predsjednik LDP-a i njegova stranka budu dio nove vlade Srbije, lider DS-a Boris Tadić energiju je usmjerio ka tome da obezbijedi skupštinsku većinu bez Čedinih poslanika.

Opravdana reakcija

Izvor lista 'Press' iz DS objašnjava da je pored protivljenja RS za ovakav scenario najodgovorniji sam Jovanović, kome su apetiti porasli do te mjere da je za svoju stranku zahtijevao mjesto šefa srpske diplomatije, što je apsolutno neprihvatljivo za koalicije okupljene oko DS-a i SPS-a.

- Pored koalicije „Izbor za bolji život" na čelu sa DS-om i poslanika koalicije SPS-JS-PUPS, novu vladu Srbije podržaće poslanici SPO-a koji su na izborima nastupali na listi koalicije „Preokret", koju je predvodio LDP, kao i poslanici manjinskih stranaka, ali i nekoliko regionalnih političkih lidera koji su mandate osvojili kao dio koalicije okupljene oko Mlađana Dinkića, odnosno Ujedinjenih regiona Srbije - tvrdi naš sagovornik.

On tvrdi da je predsjednik RS Milorad Dodik reagovao kako treba i opravdao očekivanje javnosti u Srpskoj koje se žestoko protivi učešću LDP-ovaca u Vladi Srbije.

- Bez obzira na to što su zagovornici tzv. druge Srbije i simpatizeri Čede Jovanovića žestoko napali Dodika, optužujući ga da se miješa u unutrašnje stvari Srbije, predsjednik Srpske je iznio stav više od 90 odsto birača u RS. Čedu Jovanovića u RS doživljavaju kao izdajnika u prvom redu zbog njegove izjave da je RS genocidna tvorevina, ali i zbog otvorene podrške kosovskoj nezavisnosti - objašnjava sagovornik 'Pressa'.

Dodik: Ne sumnjamo u Tadića!

Predsjednik RS Milorad Dodik je upozorio da je opasno po srpski narod da lider LDP-a Čedomir Jovanović dobije legitimitet ministra u Vladi Srbije sa kojim će, kako je ocijenio, sutra hodati po regionu i Evropi i klevetati RS i srpski narod.

- Nemamo nikakvog razloga da sumnjamo u Tadićev budući odnos prema RS i sasvim je jasno da će on biti korektan, ali ono što mi ne možemo da vidimo u jednoj vladi Srbije, to je Čeda Jovanović. Ako Tadić to uradi, to je njegov izbor - rekao je Dodik.

Press/DEPO PORTAL - BLIN/a.k.


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook