VIDEO/ USUSRET 18. SARAJEVO FILM FESTIVALU

Laško Summer Nights - film, muzika i hladno pivo pod zvjezdanim sarajevskim nebom

Arhiva09.06.12, 16:26h

Sarajevo Film Festival i Laško pivo - ekskluzivni sponzor 18. Sarajevo Film Festivala najavljuju nove, bogate i jedinstvene sadržaje koji će ove godine uveličati ovogodišnji Festival

Laško Summer Nights na SFF-uDrugu godinu zaredom posjetioci Sarajevo Film Festivala moći će uživati u projekcijama filmova na otvorenom u sklopu programa Laško Summer Nights na lokaciji koja će se nalaziti između Zemaljskog i Historijskog muzeja.

Publika će se moći udobno smjestiti i u atmosferi noćnog piknika pratiti, za ovu priliku, posebno kreiran filmski program.

Da bi svaka noć do kraja trajala u dobrom raspoloženju, nakon večernje projekcije ista lokacija pretvorit će se u Laško Party Zone gdje će se posjetioci do kasno u noć moći zabavljati uz muziku najboljih DJ-a i Laško pivo.

Vrhunske projekcije sjajnih filmskih ostvarenja pod zvjezdanim nebom, muzika, opuštena atmosfera i kompletan asortiman proizvoda Laško, pružiće nezaboravne trenutke za sve posjetioce programa Laško Summer Nights 18. Sarajevo Film Festivala. 

PROGRAM LAŠKO SUMMER NIGHTS

EL GUSTO

Francuska, UAE, Irska, Alžir, 2011.
Režija: Safinez Bousbia
Scenarij: Safinez Bousbia
Muzika: Sodi Marciszewer, El Gusto

Ovaj ambiciozni i dirljivi dokumentarni film Safineze Bousbiae predstavlja nevjerovatnu priču o ponovnom ujedinjenju i pomirenju grupe muzičara islamske i jevrejske vjeroispovijesti, pedeset godina nakon što ih je razdvojio alžirski građanski rat. Film prati njihov ponovni susret kako bi sastavili novi orkestar El Gusto i održali izvanredan koncert u Francuskoj.

Režiserka je 2003. posjetila Alžir i to je bilo nadahnuće za snimanje ovog filma. Zaintrigirana starim fotografijama iz četrdesetih godina prošlog stoljeća, počela je tragati za izgubljenim prijateljima, danas starim između 70 i 100 godina, rasutim po Alžiru i Francuskoj. Pet desetljeća nakon što su počeli školovanje na alžirskom konzervatoriju kod legendarnog maestra El Hadj M’Hamed El Ankae, članovi grupe El Gusto se prisjećaju burne prošlosti Alžira i njihove vječne strasti za “Chaabi” – jedinstveni ritmički koktel flamenka, andaluzijskih, berberskih i arapskih muzičkih tradicija. Chabi je izvorna muzika alžirske kazbe, muzika ulice, kafana i vjenčanja, koja se suprotstavljala ujedinjujući sve one koje su vjera, društvene klase i etnije podijelili.FROM THE SKY DOWN

SAD, Velika Britanija, 2011.
Režija: Davis Guggenheim
Scenarij: Davis Guggenheim
Muzika: Michael Brook, U2

Na dvadesetu godišnjicu svog inovativnog albuma Achtung Baby, Oskarom nagrađeni režiser Davis Guggenheim detaljno istražuje proces snimanja albuma, kao i okolnosti koje su dovele do njega. Guggenheim, Bono, Edge, Larry Mullen i Adam Clayton se vraćaju u Berlin, gdje su i snimali album u vrijeme pada Berlinskog zida. Guggenheim otkriva da je uspjehu albuma prethodila kreativna kriza. Rijetki materijali sa snimanja i intervjui s članovima grupe i legendarnim producentom Brianom Enom otkrivaju i ranjivu, ne toliko poznatu stranu jedne od najuspješnijih grupa na svijetu. Očajna potraga za novim smjerom kulminirala je historijskim albumom sa neprikosnovenom fuzijom rock i elektronske muzike. 


OVO MORA DA JE MJESTO

Italija, Francuska, Irska, 2011.
Režija: Paolo Sorrentino
Scenarij: Paolo Sorrentino, Umberto Contarello
Muzika: David Byrne, Will Oldham
Uloge: Eve Hewson, Frances McDormand, Harry Dean Stanton, Judd Hirsch, Kerry Condon, Sean Penn, Shea Whigham

Cheyenne je nekadašnja rock zvijezda. Sa svojih 50 godina i dalje se oblači u stilu gotičke subkulture i u Dublinu živi od tantijema. Smrt oca, s kojim nije govorio, ponovo ga dovodi u New York. Saznaje da mu je otac imao opsesiju: osvetiti se za poniženja koja je pretrpio. Cheyenne odluči nastaviti očevim stopama i svojim tempom kreće na put Amerikom.RE:GENERACIJA MUZIČKI PROJEKT / RE:GENERATION MUSIC PROJECT

SAD, 2012.
Režija: Amir Bar-Lev
Scenarij: Amir Bar-Lev

Pokretač muzičke inovacije, Re:generacija muzički projekt, prikazuje pet DJ-eva / producenata elektronske muzike koji sarađuju s nekim od najutjecajnijih muzičara svih vremena, iz pet različitih muzičkih žanrova. Pred izazovom da predstave svoju jedinstvenu kreativnu viziju, DJ Premier, The Crystal Method, Pretty Lights, Mark Ronson i Skrillex pokušavaju nanovno osmisliti specifičan muzički žanr i stvoriti originalnu traku. Ovaj dokumentarni film režisera Amira Bar-Leva slavi prošlost, sadašnjost i budućnost muzike, nepristrano otkrivajući kreativni proces umjetnika koji koriste tehnologiju kako bi pomiješali muzičke stilove različitih generacija i predstavili ih u originalnom svjetlu elektronske muzike.U POTRAZI ZA ČOVJEKOM OD ŠEĆERA / SEARCHING FOR SUGAR MAN

Švedska, Velika Britanija, 2012.
Režija: Malik Bendjelloul
Scenarij: Malik Bendjelloul
Muzika: Sixto Rodriguez

Krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća dva slavna producenta otkrila su muzičara u jednom baru u Detroitu. Bili su dirnuti njegovim proročanskim stihovima i muzikom punom duše. Snimili su album za koji su smatrali da će ga ustoličiti kao jednog od najvećih muzičara svoje generacije. Međutim, album je doživio neuspjeh, a pjevač je nestao sa scene. Pratile su ga glasine o stravičnom samoubistvu na bini. Ipak, snimak je stigao i do Južne Afrike iz doba aparthejda. Narednih 20 godina ovaj je muzičar postao fenomen. Dva južnoafrička obožavatelja su odlučila saznati šta se zapravo desilo s njihovim idolom. Istraga ih je dovela do priče o umjetniku zvanom Rodriguez, daleko uzbudljivije od bilo kojeg poznatog mita. Ovo je priča o nadi, inspiraciji i prodornoj moći muzike.VINILMANIJA: KADA ŽIVOT TEČE NA 33 OBRTAJA U MINUTI / VINYLMANIA: WHEN LIFE RUNS AT 33 REVOLUTIONS PER MINUTE

Italija, Francuska, Njemačka, 2011.
Režija: Paolo Campana   
Scenarij: Paolo Campana
Muzika: Marco Torrisi

„Moja me majka budila zvucima gramofonske ploče. To je prvo čega se sjećam u životu. Mnogo je godina prošlo, ali me gramofonske ploče nikada nisu napustile. A vi? Da li ste ikada poslušali neku gramofonsku ploču? Od njenog jedinstvenog zvuka i pucketanja prođu vas trnci.

Da li ste se ikada zagledali u boje omota gramofonskih ploča, pravih umjetničkih djela? A jeste li ih ikada pomirisali? Muzika obuhvata jedinstven, zavodljiva ukus“.

U VINILMANIJI režiser Paolo Campana vodi nas brazdama predmeta koji nikada nije izgubio dušu. Istražuje šta je to što čini gramofonsku ploču legendom u svijetu kojim dominira tečna muzika. Da li je to nostalgija? Posjedovanje? Potraga za identitetom? Da li je to krik protiv instant muzike? Digitalna rijeka nema ni srce ni dušu, nego samo jedinice i nule… Od Tokija do New Yorka, Londona, Pariza i Praga, susrećemo se s plemenima sakupljača, s DJ-evima, muzičarima i umjetnicima. Istražujemo prodavnice gdje se strast pretvara u groznicu i tvornice koje su obnovile štampanje miliona primjeraka. Gramofonske ploče su se vratile!(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)