FOTO/ ANGELINOM JOLIE S GLUMAČKOM EKIPOM U LONDONU

Specijalna projekcija filma 'U zemlji krvi i meda' održana u Ministarstvu vanjskih poslova Velike Britanije

Arhiva30.05.12, 11:52h

Domaće zvijezde Zana Marjanović, Goran Kostić i Vanesa Glođo bili su gosti na specijalnoj projekciji filma „U zemlji krvi i meda“ u Ministarstvu vanjskih poslova u Londonu, 29. maja

U zemlji krvi i meda u Ministarstvu vanjskih poslova u LondonuDomaćin projekcije bio je britanski ministar vanjskih poslova William Hague, a prisustvovala joj je i Angelina Jolie, režiser, scenarista i producent filma.

William Hague objasnio je da je film prikazan kao dio pokretanja nove britanske inicijative za borbu protiv seksualnog nasilja tokom konflikta bilo gdje na svijetu.

U zemlji krvi i meda u Ministarstvu vanjskih poslova u Londonu

Britanski ambasador u Sarajevu Nigel Casey rekao je: „Dvadeset godina nakon užasa koji su prošli građani ove zemlje seksualno nasilje je još uvijek sredstvo ratovanja širom svijeta. Ovo snažno filmsko ostvarenje podsjeća koliki je uticaj ovakvog strašnog nasilja na pojedince i na društvo, te podsticaj svima nama da moramo učiniti više na njegovom sprječavanju i izvođenju krivaca pred lice pravde.”

Silovanje i drugi oblici seksualnog nasilja koriste se kao sredstvo ratovanja nad ženama, muškarcima i djecom, od Balkana 1990-ih godina do Demokratske Republike Kongo danas.

U zemlji krvi i meda u Ministarstvu vanjskih poslova u Londonu

Ministar vanjskih poslova William Hague rekao je: „I pored hrabrih napora mnogih pojedinaca i organizacija, počinioci najgorih seksualnih zločina obično prolaze nekažnjeno. Stoga danas, želim javno obnoviti predanost Vlade Velike Britanije borbi protiv seksualnog nasilja. Želimo iskoristiti britanski uticaj i diplomatske mogućnosti za pokretanje efikasne međunarodne akcije.”

„Velika Britanija želi sarađivati sa državama sa sličnim stavom na izgradnji jakog međunarodnog konsenzusa o potrebi za praktičnim djelovanjem, pružanjem pomoći žrtvama kako bi ih oslobodili straha od svjedočenja, te pružanjem podrške nacionalnim i međunarodnim procesima u sudovima i tužilaštvima, kako bi počionici odgovarali za svoje zločine.”

„Velika Britanija će pokušati da pokrene međunarodne napore da se stane u kraj trendu nekažnjavanja krivaca za ove zločine tako što će naglašavati značaj ovog pitanja i potrebu za djelovanjem, uključujući i tokom britanskog predsjedavanja G8 tokom 2013. godine. Zajedno sa našim partnerima, radićemo na jačanju međunarodnih mehanizama za borbu protiv ovog problema. Osnovaćemo i novi ekspertni tim posvećen prevenciji i sprječavanju seksualnog nasilja u konfliktni i represivnim situacijama.”

(DEPO PORTAL, BL!N MAGAZIN/md)