SARAJEVO/KOMIČNE SCENE NA SUĐENJU ZA NADRILJEKARSTVO I PREVARU

Gatara bacala crnu magiju na oštećenu i novinara

Arhiva24.05.12, 07:38h

U veoma komičnom ozračju jučer je nastavljeno suđenje na Općinskom sudu u Sarajevu Maksumi Salihagić iz Fojnice, koja je optužena za nadriljekarstvo te prevaru koju je počinila na štetu Mubere Mekić

gatara sud

Foto: Gatara Maksuma Salihagić

S obzirom na to da je oštećena Mubera na prošlom pretresu imala zaista mučno i potresno svjedočenje, Fuad Čolpa, branilac optužene, tek ju je jučer unakrsno ispitao.

Ispitivanje oštećene


Čolpa je, između ostalog, Muberu pitao je li ona bila sama kada je davala novac Maksumi.

- Moja sestra je sve čula, jer je bila u hodniku, a vrata su bila otvorena. Kasnije sam joj kazala da sam novac dala Maksumi - odgovorila je Mubera.

Branilac je, također, pitao svjedokinju je li ona u svađi sa svojom sestrom, što je Muberu veoma naljutilo. Ona je na to kazala da je nju sa sestrom posvađala Maksuma te da je sa sestrom uvijek bila u veoma dobrim odnosima.

Maksuma je sve vrijeme suđenja gledala pravo u Muberu, šapućući, vjerovatno, molitve, uzdišući i pušući u nju, pokušavajući je zbuniti. Bilo je i povremenih odmahivanja rukom, gledanja svjedokinji u oči, želeći da je prepadne crnom magijom, ali se oštećena poprilično dobro držala tokom unakrsnog ispitivanja.

U jednom trenutku iz poveće najlonske kese koju je na Sud donio Muberin suprug Salih svjetlost dana ugledali su materijalni dokazi kojim porodica Mekić želi dokazati da je Maksuma manipulirala Muberom i iskorištavala je. Na stolu tužioca Senada Kreštalice pojavili su se razni zapisi, "bočice s vitaminima" koje je Muberi davala Maksuma te drugi predmeti. Ove dokaze tužilac će uložiti na sljedećem pretresu, kada će svoj nalaz i mišljenje dati neuropsihijatar Abdulah Kučukalić.

Mubera je na Sudu kazala da se Maksumi trebaju oduzeti djeca, jer je jedne prilike tokom boravka u njenoj kući u Fojnici optužena mokrim peškirom istukla svoju kćerku.

- Jednom sam bez kucanja ušla u sobu njene kćerke koju sam zatekla kako pravi zapise koji su bili isti kao Maksumini - kazala je Mubera.

Upiranje prstom

On što je bilo možda i najinteresantnije vezano za suđenje dogodilo se na kraju, kada je gatara ispred sudnice prišla našem novinaru, pogledala ga pravo u oči te nekoliko sekundi upirala prstom u njega izgovarajući, vjerovatno, jednu od svojih bajalica.

Osim što je ova scena bila veoma smiješna, mora se priznati da je Maksuma odabrala zaista originalan način da vrši pritisak na medije, što predstavlja do sada nezabilježen način u novinarskoj praksi da se crnom magijom spriječi izvještavanje.

Navodi iz optužnice

Podsjećamo, prema navodima iz optužnice, Maksuma se tereti da je od oktobra do 14. decembra 2010. godine iskoristila teško psihičko stanje žrtve od koje je stekla materijalnu korist. Optužena je u svojoj kući u Željezničkoj ulici na broju 19 na Ilidži, koristeći Muberin duševni poremećaj, utjecala na nju da napusti dom te da boravi kod nje da bi je neovlašteno liječila vjerskim zapisima, "vitaminima", dajući joj upute o pisanju snova te postupanju sa stvarima s kojima dolazi u dodir. Ona je nagovorila Muberu da joj donese ušteđevinu u iznosu od 70.000 maraka, zlatni nakit, dokumente te ključeve od vozila.

Gatara je pri prvom susretu stekla povjerenje žrtve rekavši joj da ima posebne moći te da je od njenih zapisa ćelavom čovjeku izrasla kosa i da je u Njemačkoj oživjela umrlog.

Avaz/DEPO PORTAL - BLIN/a.k.


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook