SARTR

Premijerno izvedena predstava 'Bio je lijep i sunčan dan'

Arhiva18.05.12, 10:29h

Sarajevski ratni teatar SARTR sinoć je premijernom izvedbom predstave "Bio je lijep i sunčan dan", rađene u režiji i prema scenariju Tanje Miletić-Oručević, obilježio 20. godina postojanja.

 U četvrtak, 17. maja, 2012. na sceni Sarajevskog ratnog teatra u koprodukciji SARTR-a i Internacionalnog teatarskog festivala MESS a u okviru  Švicarskog kulturnog programa Zapadnog Balkana - “Network for Participative Cultures of Remembrance”, premijern

Predstava je rađena prema knjizi "2. maj 1992. - Bio je lijep i sunčan dan" kojom su obuhvaćena sjećanja, izjave i anegdote brojnih građana Sarajeva o 2. maju 1992. godine, danu početka rata u BiH. Koprodukciju potpisuju SARTR i Internacionalni teatarski festival MESS.

Izvrsno scenski koncipirana priča publiku vodi kroz različit spektar emotivnih stanja, od tuge do gromoglasnog smijeha, donoseći sjećanje na prvi dan rata u Sarajevu, kada su svi još uvijek bili zbunjeni i u nevjerici posmatrali dešavanja na ulicama i brdima oko grada. Mnoštvo je tu različitih situacija - razlaza prijatelja i porodica, stvaranja novih prijateljstava i ljubavi, anegdota tokom boravka u podrumima, suočavanja s užasom pri prvim susretima s granatiranjem i pucnjima, sve do optimizma da će rat brzo proći.

Izvrsnu glumačku kreaciju donijela je Mirela Lambić, uz Sonju Goronju, Anu Miu Milić, Maju Salkić, Amilu Terzimehić, Benjamina Bajramovića, Adnana Kresu, Seada Pandura i Jasenka Pašića.

Publika koja je dvoranu SARTR-a ispunila do posljednjeg mjesta, nakon završetka predstave ustala je na noge i glumačku ekipu nagradila višeminutnim aplauzom.

Rediteljica Tanja Miletić-Oručević prethodno je na konferenciji za medije istaknula da joj je rad na ovoj predstavi bio vrijedno iskustvo u smislu stvaranja novog dokumentarnog teatra. Istaknula je da je tekst nastajao i formirao se u toku cijelog procesa te da je odluka bila isključivo pozorišnim sredstvima ispričati ovu priču o sarajevskom 2. maju 1992.

"Jako je važno da pričamo lična, intimna iskustva građana Sarajeva o tom danu. Složili smo fragmentarnu, ali cjelovitu priču o 2. maju, koja pripada kolektivnom sjećanju", naglasila je ona.

Prva reprizna izvedba predstave najavljena je za večeras.



FENA/đk


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook