OTVOREN 65. FILMSKI FESTIVAL U CANNESU

'Kraljevstvo izlazećeg sunca' na startu jednog od najcjenjenijih filmskih festivala na svijetu

Arhiva16.05.12, 20:35h

Večeras je svečano otvoren jedan od najcjenjenijih filmskih festivala na svijetu - onaj u Cannesu. Ovogodišnji 65. filmski festival u Cannesu, koji će trajati do 27. maja, otvorila je drama Wesa Andersona 'Moonrise Kingdom' ('Kraljevstvo izlazećeg sunca')

'Kraljevstvo izlazećeg sunca' na startu jednog od najcjenjenijih filmskih festivala na svijetu

Na službenom plakatu festivala ove godine se nalazi glumica Marylin Monroe koja puše u svjećice na torti na kojoj je napisano 'Cannes 65'. Zanimljivo je kako se upravo u majuu ove godine navršava 50 godina od nerazjašnjene smrti ove velike svjetske zavodnice.

Za Zlatnu palmu se takmiči 22 ostvarenja, među kojima se nalaze filmovi poznatih reditelja - 'Moonrise Kingdom' od Wesa Andersona, 'De rouille et d'os' od Jacquesa Audiarda, 'Reality' od talijanskog reditelja Mattea Garronea... Njemački reditelj Michael Haneke donosi film 'Amour'... te još mnogi.

Predsjednik ovogodišnjeg žirija je talijanski redatelj Nanni Moretti, a ostali članovi žirija su britanska rediteljka Andrea Arnold, njemačka i svjetska zvijezda Diane Kruger, francuski dizajner Jean Paul Gaultier, američki reditelj Alexander Payne te britanski glumac Ewan McGregor.

Prestižni festival u Cannesu zatvorit će 27. maja film nedavno preminulog Claudea Millera 'Thérèse Desqueyroux'.

 

DEPO PORTAL-BL!N MAGAZIN


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook