NA SCENI SARTR-A

U četvrtak premijera predstave 'Bio je lijep i sunčan dan'

Arhiva15.05.12, 12:49h

U četvrtak, 17. maja, 2012. na sceni Sarajevskog ratnog teatra u koprodukciji SARTR-a i Internacionalnog teatarskog festivala MESS a u okviru Švicarskog kulturnog programa Zapadnog Balkana - “Network for Participative Cultures of Remembrance”, premijerno će biti izvedena predstava 'Bio je lijep i sunčan dan' prema scenariju i u režiji Tanje Miletić-Oručević

 U četvrtak, 17. maja, 2012. na sceni Sarajevskog ratnog teatra u koprodukciji SARTR-a i Internacionalnog teatarskog festivala MESS a u okviru  Švicarskog kulturnog programa Zapadnog Balkana - “Network for Participative Cultures of Remembrance”, premijern

Predstava je nastala prema istoimenoj knjizi «2. maj 1992. – Bio je lijep i sunčan dan», koja sadrži sjećanja građana i građanki Sarajeva na dan u kojem je počela najduža opsada u modernoj historiji ratovanja.

«Posebno mi je važno što će premijera biti održana na dan kada je prije 20 godina osnovan Sarajevski ratni teatar i što je riječ o predstavi o danu kada je sačuvan naš grad», istakao je Nihad Kreševljaković, direktor Sarajevskog ratnog teatra i umjetnički direktor Modula Memorije u okviru kojeg je 2008. promovirana knjiga «2. maj 1992. – Bio je lijep i sunčan dan». On je najavio nastavak bliske saradnje sa MESS-om, kao i profiliranje SARTR-a kao vrlo karakterističnog teatra ne samo u BiH i šire.

Objašnjavajući da je predstava dio jednog dramaturško-rediteljskog trenda dokumentarnog teatra, Dino Mustafić, direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS je naglasio da je riječ o iznimno hrabroj predstavi koja neće nikoga ostaviti ravnodušnim. «Ovo je vještim rediteljskim jezikom ispričana priča o 2. maju 1992., danu skoro fatumskom, kada je završena era sretnih djetinjstava u kojoj smo vjerovali da rat nije moguć», podcrtao je Mustafić. On je posebno naglasio kako upravo ovakve predstave pripadaju SARTR-u kao jedinom teatru koji je nastao u opsadi Sarajeva.

«Dok se stvarao dramski predložak za predstavu promišljalo se o svakoj riječi i njenoj težini», istakla je scenaristica i rediteljica Tanja Miletić-Oručević naglašavajući da su se u radu koristili svim teatarskim sredstvima u radu, te su i scenografija, kostimi i muzika neodvojivi dio ove predstave. «Mi pričamo priče građana Sarajeva, njihova lična iskustva u okviru kolektivnog sjećanja i zbog toga u predstavi igraju priče svih članova ekipe», zaključila je Miletić-Oručević.

U predstavi igraju: Sonja Goronja, Mirela Lambić, Ana Mia Milić, Maja Salkić, Amila Terzimehić, Benjamin Bajramović, Adnan Kreso, Sead Pandur i Jasenko Pašić. Dramaturg predstave je Dubravka Zrnčić- Kulenović, scenograf i kostimograf  Lejla Hodžić, a kompozitor i muzičar Nedim Zlatar.

Govoreći o radu na predstavi članovi i članice ansambla su istakli da je bilo iznimno lično, potresno i emotivno iskustvo, ali da se kroz zajednički rad stvorila atmosfera solidarnosti i ljubavi kakva je vladala među građanima i građankama opkoljenog Sarajeva tokom opsade. Zbog toga su svi istakli da ovu predstavu posvećuju herojima odbrane grada Sarajeva i svim kulturnim i teatarskim djelatnicima koji su svojim radom očuvali kulturno naslijeđe Sarajeva i Bosne i Hercegovine svih 1395 dana opsade.

Prva repriza se igra 18. maja 2012. na sceni Sarajevskog ratnog teatra u 20 sati.

(FENA/em)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook