FOTO/ MLADEN IVANIĆ NA KRUGU 99 U SARAJEVU

Glavnog krivca za period stagnacije BiH treba tražiti u bošnjačkim partijama

Arhiva13.05.12, 15:05h

Glavnog krivca za aktuelni, već duži, period stagnacije bosanskohercegovačkih političkih prilika treba tražiti u partijama, dominantno bošnjačkim, koje su 2006. godine zaustavile aprilski paket promjena, izjavio je danas u Sarajevu Mladen Ivanić, predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP), kao gost uvodničar na redovnoj nedjeljnoj sesiji asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99

Mladen Ivanić na Krugu 99/ Foto: DEPO PORTALFOTO: DEPO PORTAL

Stagnacija je bila očekivana nakon odbijanja aprilskog paketa, s dubokim nepovjerenjem kao posljedicom, smatra ovaj političar opozicionog PDP-a iz Republike Srpske, koji ne vidi da će se išta bolje dešavati u skorije vrijeme u BiH niti da će međunarodna zajednica učiniti išta više ozbiljno za zemlju iz koje konstantno dolaze isti problemi i međusobna jalova ubjeđivanja o tome ko je u pravu.

Da se on pita, rekao je, proveo bi odmah presudu Sejdić - Finci, što se može jednostavno učiniti po njegovom mišljenju, a najmanje za narednih 20 godina uveo moratorij na razgovore o promjeni Ustava zemlje. Tako bi fokus preusmjerio na stvarne, životne probleme u zemlji, ekonomske, dodao je.

Uz napomenu da on i u Sarajevu i Banja Luci iskreno zastupa svoje stavove, sviđali se kome ili ne, Ivanić je na ovoj sarajevskoj sesiji kazao da ne shvata ćutanje političkih a još više intelektualnih krugova (iz Sarajeva) na govor mržnje koji je po njegovom mišljenju dolazio s te strane povodom obilježavanja 20-godišnjice Republike Srpske.

Mladen Ivanić na Krugu 99/ Foto: DEPO PORTAL

Ne shvata ni što je izostala osuda psovanja majci jednog od poginulih vojnika JNA iz slučaja Dobrovoljačka, na obilježavanju godišnjice te pogibije s početka rata u Sarajevu, ni zašto niko nije reagirao na prijetnju smrću srbijanskom ambasadoru, rekao je.

Ključ je ipak u Sarajevu, konstatira Mladen Ivanić kad rezimira loše političke odnose u  Bosni i Hercegovini.

Uprkos tome što zemlju vrlo brzo čeka grčki secanario jer entitetske vlade, ako izostane reakcija Međunarodnog monetarnog fonda, nemaju novca da vraćaju kredite, političke elite o tome ne razmišljaju nego "bace bombu tipa izbori u Srebrenici".

- Bošnjački političari se tamo (u Srebrenici) pojave od jula do jula, kazao je bivši ministar vanjskih poslova BiH uz napomenu da prošlost treba ostaviti po strani i okrenuti se budućnosti.

Mladen Ivanić na Krugu 99/ Foto: DEPO PORTAL

Do promjene može doći na izborima, smatra, ali nije optimista da će se takav spasonosni rasplet brzo desiti.

"Nove generacije političara, pa i intelektualaca, potrebne su za nove promjene", zaključio je Mladen Ivanić.

Inače je, kaže, dugo razmišljao o pozivu za gostovanje na Krugu 99 jer je poimanje o toj asocijaciji u Republici Srpskoj "vrlo kritično" zbog osporavanja RS-a.

(FENA/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook