SARAJEVO

Regionalna konferencija o HIV-u i AIDS-u 17. i 18. maja

Arhiva13.05.12, 13:57h

Šesta regionalna konferencija o HIV-u i AIDS-u bit će održana 17. i 18. maja u Sarajevu, a tema je "Tretmani koinfekcija i inovativni pristupi prevenciji HIV-a"

aidsŠesta regionalna konferencija o HIV-u i AIDS-u bit će održana 17. i 18. maja u Sarajevu, a tema je "Tretmani koinfekcija i inovativni pristupi prevenciji HIV-a".

Tom skupu prisustvovat će predstavnici civilnog društva, farmaceutskih kompanija, stručnjaci iz oblasti medicine, predstavnici vladinih institucija, politički predstavnici kao i predstavnici marginalizovanih i ranjivih grupa, a s ciljem nastavka borbe protiv HIV-a i AIDS-a.

U okviru regionalne konferencije bit će održane dvije projekcije dokumentarnog filma "Glasovi - Niko ih neće utišati".

Režiser Daniel Larson Sidhu i producent Simon Constable prisustvovat će trećoj posebno dogovorenoj besplatnoj projekciji planiranoj za 18. maj u kinu Meeting Point Cinema.

Film prikazuje kako su demonstracije ljutih aktivista na Konferenciji AIDS 2006. u Torontu bile katalizator za istorijske promjene u Južnoj Americi, naciju koja je tad i sad najozbiljnije pogođena infekcijom HIV-a.

Projekcija filma "Glasovi" rezultat je dogovora i suradnje između Blue Rain Productions (BPR) i Partnerstva za zdravlje započetih početkom ove godine.

"Film donosi nikad ranije emitirane snimke, pronicljivo pravljene intervjue sa svjedocima i iskaze sudionika, pomažući da se otkrije cijela priča o tim ključnim danima u Kanadi", navodi se u saopćenju.

(FENA/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook