INTERVJU/ EDIN DŽEKO UOČI ODLUČUJUĆE UTAKMICE

Da, razočaran sam! Ja najbolje znam koliko sam sebe uložio u ovaj klub i njegova nastojanja da osvoji titulu

Arhiva13.05.12, 09:10h

Prije mjesec, nakon poraza od Arsenala u Londonu (0:1), Manchester City je za svojim gradskim rivalom Unitedom na vrh Unitedom na vrhu tabele engleske Premier lige zaostajao osam bodova. No, u narednih pet kola "Đavoli" su dobili samo dvije utakmice, a City svih pet, uključujući i gradski derbi

edin dzeko na treningu cityTo znači da će City danas, ukoliko savlada Queens Pak Rangerse na svom Etihadu u posljednjem kolu, skoro sigurno proslaviti prvi naslov prvaka u 44 godine, a treći u historiji.

Bosanskohercegovački reprezentativac i napadač Cityja Edin Džeko uoči odlučujuće utakmice za Dnevni avaz govori o atmosferi u plavom dijelu Mančestera, o sezoni na izmaku i predstojećem vrućem ljetu.

Stisnuti zube

Kakvo je raspoloženje uoči posljednjeg kola?

Raspoloženje je mnogo bolje nego prije tri sedmice, kada smo zaostajali za Unitedom. U to vrijeme niko nije vjerovao da ćemo uspjeti biti tu gdje smo sada. Svi očekuju slavlje i ne treba uopće razmišljati o tome šta je bilo ranije nego treba stisnuti zube i slaviti pobjedu u posljednjem kolu.

Koliko bi eventualno osvajanje titule značilo klubu i navijačima?

Značilo bi veoma mnogo. Uložen je ogroman novac u stvaranje ekipe. Prošle sezone smo osvojili Kup nakon 35 godina, a sada imamo priliku osvojiti prvenstvo nakon 44. Taj trofej iz FA kupa dao nam je samopouzdanje i vjeru u mogućnosti i sada smo stigli blizu titule, što je fantastičan uspjeh. Pokazalo se da smo na dobrom putu i vjerujem da ćemo na kraju slaviti.

A koliki bi bio značaj titule za Vas, jer ste već osvojili jednu veliku ligu, njemačku?

Ogroman! Bio sam prvak u Njemačkoj, bio sam prvi strijelac, najbolji igrač, a u Engleskoj sam već osvojio FA kup. Pružila mi se prilika da osvojim još jednu titulu, a tek sam godinu i po u Engleskoj. Nisam vjerovao da ću već sada iza sebe imati takav niz trofeja.

Jeste li razočarani razvojem događaja u klubu u posljednjih nekoliko sedmica u vezi sa svojim statusom? Mislimo na povratak Teveza i njegovo automatsko uvrštavanje u prvi tim te pretjerano forsiranje Balotellija. Javnost u BiH je razočarana, naročito zato što svi misle da zaslužujete da igrate u prvom timu.

Naravno da nisam zadovoljan razvojem dešavanja u posljednja dva mjeseca. Dao sam mnogo za ekipu, pogotovo u prvom dijelu sezone i doprinio sam mnogo tome da City bude tu gdje jeste. Možda to što ne igram i nema više veze s fudbalom, ali šta je, tu je. Da, razočaran sam, ako ste to htjeli čuti, jer ja najbolje znam koliko sam sebe uložio u ovaj klub i njegova nastojanja da osvoji titulu.

Smatrate li da Vam nedostatak minutaže ugrožava formu pa čak i karijeru?

Ma ne može mi to ugroziti karijeru. To su normalne stvari u sportu, pogotovo u fudbalu. Možda samo nisam imao vremena da uđem u pravu formu, jer je teško ne igrati nikako, a onda u 10 ili 20 minuta razvaliti sve i dati tri gola. Ko je igrao fudbal, zna da to ne ide tako.

Kakav je Vaš odnos sa Mancinijem?

Ne pričamo mnogo, ali Mancini je tip koji, inače, ne priča s igračima.

Šampionsko slavlje

Koliko ste zadovoljni ovom sezonom s obzirom na sve?

S obzirom na sve, prezadovoljan sam. Igrao sam veoma dobro u prvom dijelu sezone i imao sam zavidnu minutažu. Da sam i u drugom dijelu sezone dobivao priliku za igru kao u prvom, sigurno bih dao još golova, ali na kraju, kada sve saberem i oduzmem, mogu biti zadovoljan i ponosan na ono što sam napravio ove sezone.

Jeste li pripremili bh. zastavu za šampionsko slavlje?

E, to ćete vidjeti...

Ne razmišljam o transferu

Kako komentirate stalne glasine da Vas traže Juventus, Milan, Borussia Dortmund, Bayern...? Smeta li Vam to sve u ovom trenutku ili Vam imponira?


Ne razmišljam o tome. Navikao sam da se svakodnevno piše o tome. Kada naiđem na takav tekst, pročitam i okrenem stranicu. Evo, poručujem svim svojim fanovima da ću, čim bude nešto konkretno o tom pitanju i ako bude nešto konkretno, odmah to objaviti na svojoj zvaničnoj internetskoj stranici Edindzeko.ba, koja i postoji zbog takvih stvari. Sve što se objavi na toj stranici je zbog navijača i komunikacije s njima.

Možda napokon odigram 90 minuta u komadu

Nakon obaveza u Engleskoj, slijede reprezentativne. Pred nama su prijateljske utakmice s Irskom i Meksikom. Kakva su Vaša očekivanja, radujete li se okupljanju i susretu sa starim prijateljima, ali i upoznavanju novih, jer će tu biti četiri nova igrača, uključujući i Muamera Svraku iz Vašeg Želje?

Radujem se okupljanju i drago mi je što će biti nekih novih imena. Žao mi je što su Spahić i Papac povrijeđeni i što neće nastupiti, ali bolje je da su sada roviti nego da to bude slučaj kada počnu kvalifikacije. Obojica nam itekako trebaju i bitni su za reprezentaciju. A što se tiče ostalog, ko zna, možda napokon odigram 90 minuta u komadu (smijeh).

(Dnevniavaz.ba, DEPO PORTAL, BL!N MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook