LISTA NAJPOŽELJNIJIH POSLODAVACA U BiH

Provjerite zašto bh. građani najviše žele posao u BH Telecomu, Al-Jazeeri, dm-u...

Arhiva11.05.12, 13:18h

Posao.ba je jučer u Domu mladih u Sarajevu peti put zaredom dodijelio priznanja kompanijama koje su u istraživanju izabrane za najpoželjnije poslodavce u BiH u 2012. godini. 8185 ispitanika iz svih dijelova BiH odabralo je kompanije koje smatraju najpoželjnijim poslodavcima

telefonska centrala

Na svečanoj ceremoniji kojoj je prisustvovalo 150 gostiju, predstavnika poslovne zajednice i kompanija, vlasti i međunarodnih organizacija, priznanja su uručena za trideset poslodavaca koje su posjetitelji portala Posao.ba u istraživanju naveli kao kompanije za koje bi najviše voljeli raditi, a projekat YEP dodijelio je i Specijalna priznanja za doprinos zapošljavanju mladih.

Najpoželjniji poslodavac u BiH u 2012. godini, kao i prethodnih godina, prema izboru korisnika portala Posao.ba je BH Telecom sa 20,6% glasova u cijelom istraživanju. Na drugo mjesto se plasirala Elektroprivreda BiH koju je kao najpoželjnijeg poslodavca navelo 6,8% ispitanika, dok treće mjesto zauzima dm drogerie markt, najpoželjniji poslodavac za 5,5% učesnika u istraživanju.

U prvih deset najpoželjnijih poslodavaca u ovoj godini plasirali su se i ASA Group, UniCredit Bank, Violeta, Raiffeisen Bank, Coca-Cola HBC B-H, Authority Partners Inc i Al Jazeera Balkans.

Zbog neznatne razlike u glasovima, poslodavci koji su se plasirali od 11. do 30. mjesta svrstani su u kategorije čiji je kriterij za formiranje bila djelatnost kompanija. Najpoželjniji poslodavci ove godine u Proizvodno- prodajnom sektoru su: Fabrika duhana Sarajevo, HIFA GROUP, Konzum, LUK grupacija Luk / Bau & Garten, Mann + Hummel BA Tešanj, Mercator, Nelt, Orbico i Sarajevski kiseljak. U Finansijskom  sektoru plasirale su se Bosna Bank International, Deloitte, Hypo Alpe-Adria-Bank, Sparkasse Bank i Volksbank BH.  U kategoriji Informatika i telekomunikacije svrstali su se HT ERONET, Logosoft, Microsoft BiH i m:tel te u kategoriji Farmacija Bosnalijek i GlaxoSmithKline.

najpozeljniji poslodavci 2012

Projekat YEP je dodijelio i Specijalna priznanja za doprinos zapošljavanju mladih Mikrokreditnoj fondaciji MIKRA, UniCredit Leasingu i kompaniji Box.

U istraživanju koje je ove godine provedeno tokom januara, februara i marta sudjelovalo je 8185 ispitanika iz svih dijelova BiH, a broj ispitanika se iz godine u godinu povećava. Ispitanicima imena kompanija nisu bila unaprijed ponuđena te su po vlastitom nahođenju navodili kompanije za koje bi najviše voljeli raditi. Istraživanje je pokazalo da su ispitanima najvažniji faktori atraktivnosti kompanije sigurnost i redovna plata te visina plate i beneficije.

Zaposleni ispitanici u BiH uglavnom ne rade za poslodavca kojeg smatraju najpoželjnijim dok samo mali dio zaposlenih ispitanika ima tu sreću da je već zaposlen kod poslodavca kojeg smatraju najpoželjnijim.
(DEPO PORTAL, BLIN/dg)