HERMAN VAN ROMPUY, PREDSJEDNIK EVROPSKOG VIJEĆA

Samo Evropska unija čuva Balkan od novog rata

Arhiva09.05.12, 15:47h

Predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy izjavio je u srijedu da je evropska perspektiva jedini način da se izbjegnu novi ratovi na prostoru bivše Jugoslavije

Herman van Rompuy

"U bivšoj Jugoslaviji je prije samo 15 godina bio građanski rat, čak i genocid, a jedini način da se izbjegnu novi ratovi je evropska perspektiva za te zemlje", rekao je Van Rompuy u specijalnoj emisiji Euronewsa povodom Dana Evrope.

"Naravno, oni moraju ispuniti sve uvjete, ali njihova budućnost je evropska budućnost, inače ćemo ponovo imati rat u Evropi", izjavio je Van Rompuy odgovarajući na pitanja gledalaca, od kojih su neki kritizirali EU zato što se širi na područje zapadnog Balkana.

Van Rompuy je naveo primjere Španije, Portugala i Grčke, koji su se okrenuli EU-u nakon što su odlučili da trajno odbace diktaturu i fašizam."EU nije samo garant mira, nego i garant demokratije, i zato su te zemlje ušle u Uniju“, rekao je Van Rompuy, prenio je Tanjug.

Komentirajući uspon ekstremne desnice u Francuskoj, Grčkoj i Holandiji, Van Rompuy je rekao da se EU mora boriti za očuvanje dostignutih vrijednosti.

"Evropski zakoni, ustav i vrijednosti kao što su ukidanje diskriminacije, ravnopravnost žena i odvojenost crkve od države se moraju poštovati", rekao je Van Rompej, i dodao da rast ekstremizma nije nezaustavljiv.

On je podsjetio na primjer vlastite domovine, Belgije, gdje je ekstremno nacionalistički Flamanski blok 2004. godine dobio skoro 25 posto glasova, dok sada ima upola manje.

Predsjednik Evropskog vijeća je rekao da je raspad EU-a nezamisliv, jer građani ogromne većine zemalja članica žele ostanak u Uniji i eurozoni."Ankete rađene uoči izbora u Grčkoj pokazuju da 75 posto naroda ne žele da izađu iz eurozone", napomenuo je Van Rompuy.

Za njega je, kako kaže, nezamislivo da neko želi da se odrekne tržišta od 500 miliona ljudi i zatvori se u svoju zemlju od 20 ili 50 miliona, i da mora da pokazuje pasoš kad god putuje u inostranstvo.

On je, međutim, istakao da se EU nikada neće pretvoriti u „sjedinjene države Evrope“, po ugledu na Ameriku."Mi imamo 27 članica, 28 ako računamo Hrvatsku, i svaka ima svoju historiju, neko 200, a neko hiljadu godina", rekao je Van Rompuy. Dodao je da EU ima i 23 jezika i još više identiteta, što je čini bitno drugačijom od Amerike.

Predsjednik Evropskog vijeća je istakao i da program podsticanja privrednog rasta nije u suprotnosti s mjerama štednje, i da je na političarima da povrate povjerenje građana tako što će ostvariti rast. On je podsjetio da je u zemljama sjeverne Evrope već zabilježen privredni rast i da su prognoze za sljedeću godinu dobre.

Braneći odluku većine funkcionera EU-a da ne učestvuje na evropskom nogometnom prvenstvu u Ukrajini zbog zlostavljanja Julije Timošenko, Van Rompuy je rekao da je time poslana "vrlo jasna politička poruka" da Ukrajina mora da poštuje ljudska prava."Ja neću ići jer EU nema svoju reprezentaciju, a Belgija je ispala iz kvalifikacija", rekao je Van Rompuy.

Gledaoci su predsjedniku Vijeća tokom polusatne emisije postavljali pitanja putem telefona, interneta i društvene mreže Twitter.

(FENA/em)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook