NASER ORIĆ SVJEDOČIO NA SUĐENJU ZIJADU TURKOVIĆU

Keljmendi mi je govorio da me Zika planira ubiti, ali onda me Lakić nazvao i rekao da se ne bojim

Arhiva03.05.12, 16:34h

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje Zijadu Turkoviću i grupi koja se tereti za monstruozna ubistva, međunarodnu trgovinu drogom, otimanje dionica Fabrike čarapa Ključ te za pljačku 2,5 miliona KM iz sarajevskog Aerodroma

Naser Orić

Pripremana likvidacija

Naser Orić, ratni komandant Srebrenice, svjedočio je kao svjedok Tužilaštva, kazavši kako mu je prijatelj Naser Keljmendi prenio da mu se sprema likvidacija te da se i on pripazi, jer se zove Naser. Nakon suđenja u Haškom tribunalu, Orić je boravio u Keljmendijevom hotelu, jer mu se stan renovirao, prenosi Dnevni avaz.

- U šali sam rekao Keljmendiju da je red da on ide prvi, jer je stariji. Ispričao mi je da mu Turković priprema likvidaciju, a poznato mi je da je među njima bilo nesuglasica zbog provale i pljačke u Naserov stan. Preko nekih svojih kanala i prijatelja u Beogradu raspitivao sam se o Milenku Lakiću, a prijatelj Zoran Veličković Zoka, rekao mi je kako nema teorije da on puca na mene i da se radi o čovjeku koji nije sposoban da puca te da je narkoman - kazao je Orić.

Zoka je Lakiću dao Orićev broj telefona. Lakić ga je nazvao te mu kazao da nema potrebe da se brine i da mu on ne namjerava ništa učiniti.

- Ja sam mu rekao da znam da su u stanu na Ciglanama, da nosaju perike i prerušavaju se, ali mi je odgovorio da se ne brinem - rekao je Orić.

Svjedok je, kako tvrdi, saznao da je Lakić učestvovao u akciji u selu Račak na Kosovu, gdje je bio masakr nad civilima, nakon čega je izbačen iz jedinice zbog nevojničkog ponašanja.

Orić je potvrdio da je prisustvovao svadbi Elvisa Keljmendija nakon koje mu je Keljmendi spominjao da su Turkovićevi ljudi trebali u hotel postaviti eksplozivnu napravu, odnosno minu.

Svjedočenje Muharema Mekića

Suđenje je kulminiralo svjedočenjem Muharema Mekića, brata ubijenog Mithata Mekića, tokom kojeg je Turković izbačen iz sudnice, jer je svjedoku opsovao majku.

- U Njemačkoj smo Turkovića zvali "mali miš" i ja ga poznajem kao "malog miša". Imao je i nadimak "prostitutka", jer se bavio prostitucijom i krađama - naglasio je Mekić.

Na ovu svjedokovu tvrdnju Turković je počeo da psuje, a dok je udaljavan iz sudnice nastavio je sa psovkama, na šta mu je Muharem Mekić govorio: "To ti je teže nego ono što si uradio, majka je svetinja."

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook